Joyzine.se


Blogg

Festivalkriget – Syntharna vs Hårdrockarna


Pet Shop Boys

Ända sedan det stod klart att FKP Scorpio skulle storma in på den svenska festivalmarknaden och att de till råga på allt skulle göra det på exakt samma datum som storheten Peace & Love (27-29 juni) har det talats om #festivalgate, om det stora festival- och bokningskriget och om hur det egentligen kommer att gå nu till sommaren.

Den där storyn har för varje bandsläpp som offentliggjorts utvecklats till något mer än bara ett krig mellan två festivaler, det håller på att ge bränsle till en klassisk gammal kamp mellan två hårdhudade subkulturer. I alla fall om vi ska roa oss med att tala bildligt.

Båda festivalerna stoltserar med slagord om att de ska tilltala brett och att inga genrer är viktigare än några andra, men på headlineplats ser det faktiskt inte riktigt ut så.

Bråvalla slog på stort och presenterade Rammstein (och lite house och poppunk, ja visst) i sitt första bandsläpp. Man fyllde därefter på med metalliska akter som In Flames, Stone Sour och Volbeat.

Peace & Love kontrade med syntharnas synthare, storheterna Depeche Mode som sin stora headliner.

Bråvalla har sedan dess fyllt på med Bullet For My Valentine och Parkway Drive och idag blåste dalmasarna som röstar för fred och kärlek alltså i den stora basunen och klistrade exklusivt upp Pet Shop Boys på affischen.

Ni förstår vart det barkar.

Alla som var någorlunda vuxna på 80-talet ler förstås lite i smyg. Förmodligen är det helt oavsiktligt, men de två gigantiska festivalerna håller med sina stora bokningar på att måla upp en bild av ett subkulturellt krig som en gång rasade och som togs på blodigt allvar av väldigt många.

Publikkriget mellan Peace & Love och Bråvalla håller på att utvecklas till ett klassiskt kring mellan syntharna och hårdrockarna.

Mikael Mjörnberg (2013-01-29)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner