Joyzine.se


Recension - Skiva

Therapy?
A brief crack of light, 2012
Skivbolag: Blast Records
Av: Sebastian Norling Rauhala
Publicerad: 2012-03-11
Hemsida: www.therapyquestionmark.co.uk

När alternativvågen sköljde över världen och utropades som musikens räddare från det plastiga och uppblåsta 80-talet, var det några av dessa orkestrar som efter tio år eller mindre själva splittrades. Kanske upptäckte de att själva blivit till de stjärnor som de utsetts till utrotare av och tackade för sig.

Därför är det då intressant att kolla på några av 90-talsbanden som fick en stadig karriär som varade även efter att den värsta hypen lade sig, kanske till och med så att de i år firar 20-årsjubileum eller mer.

Den irländska rocktrion Therapy? har envetet gnetat på i nära 23 år där de ömsom tokhyllades för mästerverket ”Troublegum”, för att senare sågas av kreddmaffian för den underskattade psykospsalmboken ”Infernal Love”. Soundet har även skiftat från glad poppunk med sardonisk underton till blytung schizo-metal.

Nya ”A brief crack of light” är inte någon kioskvältare till album, men inte heller en trött upprepning av gamla idéer av ett långvarigt och rutinförkalkat band.

Öppningsspåret Living in the shadow of the terrible thing brakar igång med ett tungt riff som direkt indikerar att det inte blir en lugn och stilla resa med ett friskt psyke. Inledningen är stark, men på instrumentala Marlow så börjar bandet trots en fin melodikrok i låten virra bort sig. Before you, with you, after you och The buzzing slarvas bort, men ordningen återställs paradoxalt nog med ryckiga Ghost trio vars huvudriff är både ettrigt och hypnotiskt. Avslutaren Ecclesiastes blinkar mot ”Infernal Love” med sitt långsamma tempo och karga atmosfär som bryts av en ensam vocoderdopad röst.

Therapy? har således blivit ett ”klassiskt” band som man gärna jämför deras nya alster med gamla mästerverk med orden ”de är fortfarande bra, men de var verkligen på topp när…”. Det är en utmanade platta för de som är vana vid gruppens mer lättlyssnade repertoar, men gör den samtidigt till något man gärna återvänder till för vidare lyssning efter en tid.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner