Joyzine.se






Krönika

En räddare i nöden för ett gott nytt år

Nyårstiden och den naiva känslomänniskan i mig är ingen bra kombination. Jag vet inte vad det är men veckan innan nyår väcks den märkligaste känslostorm till liv i min alltid alltför trötta kropp. Då plockar jag fram mitt lilla enkla vapen och trallar in i en musikalisk trans. Musik kan rädda varje situation och här är min räddare i nöden.

Nyår tycks vara den där tiden på året då spänningar från hösten släppt och löften om året som kommer står mig upp i halsen. Man vet inte om man är förväntansfull eller rädd, ivrig eller modstulen. Antagligen är man alltihop.

Det är då man tar fram sitt nödkit, sin böjelse och sin hemliga last. Jag har förstått att vi till mans har något vi griper tag om det brister runtomkring. En del har en nalle, andra en helig skrift, en dikt eller en liten grej vi fått för längesedan. Många har en låt.

Jag har den allra simplaste gitarrbaserade smörpop som jag plockar fram varje gång. Den säger inte mycket alls och alla kanske inte förstår mig, men den betyder allt för mig. Låten attackerade mig första gången jag hörde den och har sedan varit min räddning i stort och smått. Keep Breathing av Ingrid Michaelson har stöttat mig otaligt många gånger.

Hade jag inte varit en motsträvig donna som vägrade att andra lade sig i mitt musiklyssnade hade mina vänner enkelt kunna se varje gång jag känt mig lite bedrövad och under isen. Då hade det i kartext stått på deras facebookväggar - för då spelar jag Keep Breathing. Nu har jag som tur var hindrat de flesta från den möjligheten.

År 2011 hade mycket gott med sig, inte minst musikaliskt. Jag närvarade när de Grammisnominerade presenterades mycket flott på Kungliga Operan för någon vecka sedan och gladdes både åt ett år med kioskvältare som Veronica Maggio som favoriten Jonathan Johansson.

Samtidigt har det i världen varit ett rent bedrövligt år med mycket turbulens. Det har blivit året då den mycket enkla texten i Keep Breathing har fått betydelse i ett allt större perspektiv. Det är därför jag vill utelämna min räddare i nöden, inte för att avslöja mig själv utan för att sätta soundtracket på en ny tid.

Det är lätt att känna sig maktlös och liten i en både bokstavligt och bildligt stormande tid som denna. Men vi är många som känner det och det är det enkla budskapet denna sång står för. Vi är många och så länge vi alla orkar kippa efter andan finns det hopp.

Det vackraste med Keep breathing är den är så anspråkslös. Vi måste inte rädda världen. Vi får blunda och stänga av. Bara vi orkar ta ett andetag till.

Men det önskar jag ett synnerligen gott nytt år och går nu och gömmer mig i en vrå.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Eva Linde 2011-12-29

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.se



artiklar / krönikor
recensioner