Joyzine.se


Recension - Skiva

Katatonia
Brave murder day, 2006
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-02-06
Hemsida: www.katatonia.com

Det är alltid lustigt att lyssna på skivor ett långt tag i efterhand, när man har ett facit över hur utvecklingskurvan sedan gick i hand. ”Brave Murder Day”, Katatonias andra album, släpptes 1996 och redan här hörs spår av vad som komma skulle. Även om det hade varit omöjligt att förutspå det just vid själva releasen.

Peaceville har låtit mastra inspelningen på nytt, gett den en ny förpackning och slagit ihop den med 1997 års ep ”Sounds Of Decay”. Förmodligen ett genidrag nu när Katatonia blivit gothrock-tjenis med halva världen. Men många nyfrälsta lär bli förvånade. Spåren av vad Katatonia är idag finns förvisso på ”Brave Murder Day”, men till större delen handlar plattan om metal i ett mörkt gränsland mellan death och doom.

Mikael Åkerfeldt från Opeth gör en lysande sånginsats med sin bastanta growl. Hans kontrast till Jonas Renkses spröda skönsång är riktigt behaglig. Men det som charmar mig mest är att ”Brave Murder Day” låter så ofärdig. Trummorna är klädda i ett vansinnigt plastigt, men ändå på något sätt tilltalande ljud och hela ljudmattan står och svajar fram och tillbaka. Från att vara robust till att kännas väldigt tunn och sårbar. Det är kul att lyssna.

Idag är den här skivan dock mest att betrakta som arkeologi. Det är inget som bör plockas upp för dess lysande musik, utan snarare för att bättra på allmänbildningen. Visst är det kul att återigen få höra varifrån Katatonia egentligen kommer (nu dessutom med vettigt ljud), men några vassare låtar bjuder ”Brave Murder Day” faktiskt inte på.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Johan Norström
Joyzines soundtrack till nyårsafton
Katatonia (2010-06-18)
Katatonia (2013-07-05)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner