Joyzine.se


Recension - Skiva

The Young Veins
Take a Vacation!, 2010
Skivbolag: One Haven Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-07-06
Hemsida: www.theyoungveins.com

Att snacka retro här är sannerligen ett understatement. Från skivomslaget, via låttitlarna och ut i minsta lilla ton som spelas minner albumdebuterande The Young Veins om en spännande tid som flytt. Här är det, det psykedeliskt söta 60-talet som gäller och det går inte att komma ifrån att ungtupparna gör stilen synnerligen naturtrogen.

Egentligen ska man inte försöka definiera The Young Veins och ”Take a Vacation!” med hjälp av musikaliska referenspunkter, det är nämligen inte några specifika grupper som ligger till grund för hur de här gossarna låter. När jag nämner Beatles och Beach Boys och drar in producenten Phil Spector i bilden kommer ni omedvetet att börja fundera i de gruppernas musikaliska gärning för att bilda er en uppfattning om hur dessa avhoppade Panic! At the Disco-medlemmar låter. Och det är rätt på sitt sätt. Man kan hitta spår av alla de där musikanterna i den här välslimmade 60-talspopen, men framförallt är det känslan jag är ute efter. Känslan av det oförstörda 60-talet som fanns på alla de där gamla klassiska inspelningarna och som även finns på ”Take a Vacation!”.

Att lyckas efterapa ett sound naturtroget är en sak, att fylla det med bra låtar är en helt annan, men jag måste ändå säga att The Young Veins lyckas förvånansvärt bra. Det ligger hela tiden en ton av eftertänksamhet över låtarna och jämfört med många andra band som försökt verka i ungefär samma skola finns ett klädsamt mörker bakom den finputsade ytan hos de här herrarna. Det blir aldrig särskilt glatt trots att det är tralligt och sådant imponerar på mig. Det gör titelspåret och Lie to the truth till riktigt fina små saker.

Sen ska det i ärlighetens namn sägas att ett strikt retrogäng som The Young Veins kanske inte håller i all evighet. Men som lite sommarförströelse så här mitt i vardagen fungerar ”Take a Vacation!” utmärkt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner