Joyzine.se


Recension - Skiva

Embassy of Silence
Euphorialight, 2010
Skivbolag: Supernova Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-05-12
Hemsida: www.embassyofsilence.net

Rock- och metalorienterad musik, en kvinna vid mikrofonen och ett ursprung från Finland. Förlåt min fördomsfullhet, men det är svårt att inte associera till Nightwish. Ett band som det givetvis också finns en och annan helt regelrätt parallell att dra till.

Men Embassy of Silence är inte, som ni nu kanske lockats att tro, någon klon. Tvärtom finns det faktiskt ganska mycket som skiljer de två finska orkestrarna åt. Embassy of Silence är (även om de säkert skulle önska att de var det) inte ens i närheten av samma bombasm som Nightwish, ”Euphorialight” visar inga tillstymelser till opera och de ystraste keyboardsen lyser med sin frånvaro.

I övrigt är det dock samma grejer som gäller. Finsk melankoli inbakad i ett melodiskt rocksound (precis som i fallet Nightwish är det verkligen på gränsen om det här skulle kunna kallas för metal). Det mörka släpps in i en lättillgängligt melodisk inramning som jag skulle vilja påstå är typiskt finsk.

Det blir lite jämntjockt efter ett tag, jag skulle ljuga om jag skrev något annat, men flera gånger hittar finnarna fram till starka melodier. Det är inga låtar jag minns när skivan snurrat färdigt, men jag njuter så länge den spelar. På något sätt känns det skönt med ett band som har andra styrkor än just singelpotential.

Ines Lukkanen har en skön, smått mystisk, sångröst och det långsamt malande tempot (hej Takida!) fyller ett syfte. Embassy of Silence kommer att bemötas med fördomar av nötter som mig, men faktum är faktiskt att de klarar alldeles utmärkt att stå på egna ben.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner