Joyzine.se


Recension - Demo

Brutus
S/t
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-01-14
Hemsida: myspace.com/brutusband

”Även du min Brutus” sa visst en antik gammal gubbe en gång. De orden har blivit mer bevingade än vad de här nordbornas musik någonsin kommer att bli. Namndedikationen till trots.

Nu är det förstås väldigt orättvist att jämföra ett gäng skäggiga rockers med Julius Caesar. Den gamle romaren (visst hade meningen blivit bra mycket roligare om han faktiskt visat sig vara grek!) hade lite bättre förutsättningar att skapa ett bestående arv under krigets rommartid än vad några svenska och norska stränggnidare har i en redan ganska inflationsdrabbad skäggrockscen. Men valet av bandnamn gör det förstås omöjligt att hålla ordvitsarna och de haltande historiekunskaperna borta.

Ni förstår att Brutus med sina helskägg och otvättade skjortor rör sig inom en rockgenre som ena stunden gränsar till gammal Sabbath-hårdrock, nästa blir än mer progressiv för att sedan fastna i bastant stonergung. Kort och gott ni har hört det förut och ni har säkert gillat det också. Men minns ni vilka grupper som stod för framförandet? Nej förmodligen inte.

Det är ett aber att gilla och vilja framföra den här musiken nuförtiden. Det tycks nämligen som att det inte finns några nya infallsvinklar. Brutus gör sin pryl bra, men de blir aldrig riktigt spännande eftersom de inte förmår framkalla känslan av att åtminstone något enstaka riff eller någon sångstrof är i alla fall lite ny. De jobbar helt självförvållat i en brant, brant uppförsbacke. Nästan som om den mäktiga fienden på andra sidan fronten skulle visa sig vara självaste Julius Caesar.

”Även du min Brutus” säger han innan han lägger demoinspelningen åt sidan och glömmer bort den.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Claudius, 2010-01-17 00:02:31 (84.48.220.52)

gubbrocken är död, länge leve gubbrocken!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner