Joyzine.se


Recension - Skiva

The Oneflower Tribe
The Album, 2009
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-01-01
Hemsida: myspace.com/oneflowertribe

Jag antar att ni håller med mig i påståendet att rockmusik sällan överraskar nuförtiden. Den kan vara oväntat vital och bra, men kommer så gott som aldrig i form av något som tar oss som lyssnar helt på sängen. Det mesta har gjorts och givna strukturer är att vänta från nya rocksläpp.

Att påstå att The Oneflower Tribe är undantaget som bekräftar den regeln vore kanske att ta i så att jag spricker, men bandet härstammande från Åland erbjuder i alla fall en förhållandevis ny take på rockmusik. Gossarna uppehåller sig kring fullt konventionella låtstrukturer och bygger sina låtar kring riff som vilket annat rockband som helst. Men de gör det helt akustiskt samtidigt som de komponerar som om de var ett helt elektrifierat band.

Den här skivan gungar fram genom grooviga, men samtidigt väldigt suggestiva och introverta passager. Mycket kretsar kring mullrande bongotrummor och statiska takter. Utifrån det bygger The Oneflower Tribe upp sina låtar och riff inte enbart med gitarrer utan också med exempelvis djembe. Bitvis känns det mitt i det stereotypt rockiga rent av lite hotfullt och mässande. Speciellt som flera akustiska harmonier tvinnas om varandra och sången dubbas flitigt.

Just Johan Enbloms sång är tillsammans med det faktum att 13 låtar gör det hela lite enformigt är orsaken till att det i slutändan inte framstår som helt fantastiskt. Ålänningarna har hittat ett, om inte helt nytt så i alla fall underhållande sound, men det är svårt att variera. Speciellt som Enblom har en tendens att bli lite entonig.

Utmaningar av det konventionella rocksoundet är emellertid alltid välkomna och i sina bästa stunder (Suit Yourself!) är The Oneflower Tribe snudd på lysande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner