Joyzine.se


Recension - Skiva

Blänk
You've never been to Sápmi, 2009
Skivbolag: Grind Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-10-04
Hemsida: myspace.com/blankmusicsweden

Det är märkligt det där med hyper och uppsving. För ärligt talat, Blänk från Luleå är inte direkt en akt som jag skulle påstå sticker ut framför en massa andra i den genre där de rör sig. Ändå är det denna ensemble som tokhyllats av creddiga New York-bloggen Palms out Sounds och listats av både P3 och ZTV. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och med rätt approach för att synas i hypedjungeln. Så är det. Eller är det kanske så enkelt att rediga norrlänningar framstår som exotiskt i städernas stad där på andra sidan Atlanten?

Hype är märkligt ja, men min frågande inledning ska inte på något sätt tas som ett underkännande av Blänk. De står inte ut på något särskilt sätt nej, men det är definitivt inte något fel på gruppens musik. De rör sig vant i ett gränsland mellan hiphop och electronica där inlånade rapparen Young Ivys röst flera gånger påminner om en ung Snoop Dogg. Det är ett tydligt uttryck och sound, men gruppen räds ändå inte alls att ta ut svängarna.

Det är flera lyckade samarbeten med Mattias Alkberg ett gott exempel på. I The pills gästar han framgångsrikt och skivan knyts ihop av att han lirar en slamrigt punkig cover på singelspåret Shirt Off, vilket presenteras tidigare på skivan. Fräscht och kul på samma gång.

Mellan svalt gungande hitelectronica och Alkberg-punk hinner Blänk trixa med vocoders, snygga beats och har ständigt en laidback attityd som är smittande. Det är bra och hörvärt, inte minst om ni är ute efter loungemusik som säger något men inte har djupt pretentiösa ambitioner så som The Knife. Men fantastiskt nog för att ligga som grund för en jättehype? Jag kan inte riktigt tycka det...

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner