Joyzine.se


Recension - Skiva

Mystic Prophecy
Fireangel, 2009
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-08-20
Hemsida: www.mysticprophecy.net

Frågan är väl egentligen om man ska betrakta tyska Mystic Prophecy som ett band eller ett soloprojekt. Inför ”Savage Souls” (2006) valde svenskarna Gus G och Dennis Ekdahl att lämna sångaren och bandledaren R.D Liapakis i sticket och i behov av att skaffa sig en ny gitarrist samt trummis. Efter ”Satanic Curses” (2007) var det samma visa igen. Då insåg trion Matze Straub, Martin Grimm och Martin Albrecht att turnélivet kostade mer än det smakade och lämnade skutan. Inför ”Fireangel” stod den gode R.D alltså återigen inför det delikata uppdraget att skaffa sig nya bandkamrater.

Som om det inte vore nog är det den gode sångaren som spelat in och producerat det nya albumet. Mystic Prophecy presenteras som ett band, men jag skulle nog snarare kalla det för en ensam mans dröm. Utan R.D Liapakis hade det här gänget inte existerat och världen varit ett kompetent power metalband fattigare.

Det innebär inte att jag nödvändigtvis hurrar och jublar över ”Fireangel”. Men att det här är ett genomtänkt koncept med existensberättigande (vilket är mer än man kan säga om många klåpare inom genren) råder det ingen som helst tvekan. Mystic Prophecy lirar power metal mycket hårdare än det flesta andra och besitter en imponerande pondus. Mycket tack vare sånginsatsen.

Inledande Across the gates of hell är en gedigen bit välkomponerad metal som säkerligen framkallar avund hos många tyska metalkämpar och överlag känns den inledande halvan av ”Fireangel” ganska frisk och vital. Sedan kroknar orkestern visserligen ordentligt, men något annat var kanske inte att förvänta. Oavsett om det är R.Ds enmansdröm eller inte går det inte att säga annat än att Mystic Prophecy bjuder mer än vad undertecknad hade tänkt sig och det, om något, är ett gott tecken.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner