Joyzine.se


Recension - Skiva

Ducks Can Groove
Different Frogs, Different Times, 2009
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-22
Hemsida: myspace.com/duckscangroovesweden

Nog finns det ett groove i det Ducks Can Groove sysslar med, men det betyder inte per definition att det blir bra. Min spontana reaktion är att om det nu är så oerhört fascinerande med Jimi Hendrix kunde väl gruppen ha fortsatt på den inslagna vägen och spelat in en femte tributeplatta till gitarrguden istället för att försöka sig på att komponera eget. Pressmaterialet handlar om hur bandledaren Stefan Edfeldt spelat tillsammans med massa Hendrix-anknutna musiker och hur bandet omskrivits i Hendrix-magasin. Referenser jovisst, men också ett effektivt sätt att ta fokus från det egna komponerandet.

Att Ducks Can Groove är gravt förälskade i den för tidigt bortgångne gitarristen råder det inga tvivel om även om man inte skulle ha läst det bifogade följebrevet eller vetat något om orkesterns förflutna. ”Different Frogs, Different Times” är proppad till bredden med instrumental musik där gitarrutflykterna avlöser varandra. Det bänds strängar uppåt och neråt, framåt och bakåt och skulle lätt kunna avfärdas som storögd onani. Men här finns ett par bitar som osar kvalitet och som går lite djupare än att vara bara instrumentala uppvisningar.

Men framförallt, precis som bandnamnet antyder, så svänger det. Gitarrist Edfeldt i all ära, han är en duktig musikant, men det som imponerar på mig är Fredrik Erikssons följsamma basspel. Det är han som ingjuter liv och nerv i de vassa spåren på den här plattan. Utan hans träffsäkra hanterande av de fyra strängarna hade det här lätt kunnat urarta till att bara bli uppvisningsnonsens.

För i slutändan är det trots allt så att det känns ganska onödigt med egenproducerat material från den här orkestern. De snackar ju uppenbarligen allra helst om en bortgången idol och vill inget hellre än att gå i hans fotspår. Varför då inte bara fortsätta att lira in tributeplattor och göra covergig?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner