Joyzine.se


Recension - Skiva

Rossometile
Terrenica, 2009
Skivbolag: My Kingdom Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-06
Hemsida: myspace.com/rossometile

Språk skapar lätt barriärer, men det kan också leda till en förutsättningslöshet som gör musik och skivor väldigt gott. Jag förstår inte ett ord italienska, men är tämligen övertygad om att det är en stor, stor fördel i fallet Rossometile. När jag inte snappar upp de progressivt konceptuella tankar och fåniga pretentioner som Angela Grassi försöker förmedla med sin sång (hon gör för övrigt en mycket fin insats) slipper jag irritera mig och får följaktligen också ett mycket godare intryck av bandet.

Musikaliskt är ”Terrenica” nämligen en skiva väl värd att uppleva. Deklarationen som ”progressive dark metal” är emellertid väldigt missvisande, på ett positivt sätt. De här italienarna ägnar sig snarare åt en smått symfonisk form av rock. Det är tillbakalutat och ofta med väldigt inbjudande arrangemang att drunkna i. Att de sedan tar sig en och annan droppe vatten över huvudet och blandar in några knaggliga baskaggar gör inte nödvändigtvis musiken till metal.

Italienskan är dessutom ett ganska vackert språk att sjunga på. Jag har inte uppfattat det på det viset tidigare (och har väl i ärlighetens namn mest opera och power metal att relatera till), men i munnen på fröken Grassi tar sig orden ett väldigt känslofyllt uttryck. Tur då att jag som sagt inte förstår en stavelse. Jag är nämligen övertygad om att det hade kunnat rasera ganska mycket av upplevelsen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner