Joyzine.se


Recension - Skiva

Ebba Grön
Live, 1998
Skivbolag: MNW
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-01-01
Hemsida: -

I slutet av 70-talet och början av 80-talet var Ebba Grön punkkungar i Sverige. Men det dröjde ända fram till 1998 innan det kom en liveskiva med dem. På den här plattan finns låtar som är inspelade på olika konserter från 1980 och fram till -82, det år som bandet splittrades.

Eftersom jag själv knappt var född när bandet upplöstes har det aldrig getts någon chans att se dem live, den här skivan är den enda chansen jag har att få uppleva den energi de utstrålade på scen. Faktum är att energin fastnar väldigt bra på band även och även om inspelningen låter väldigt garageaktig är det medryckande.

De självklara hitsen Die Mauer, We´re only in it for the drugs och Staten och Kapitalet finns givetvis med och det känns helt rätt. Staten och Kapitalet gör sig ypperligt live och trots att Thåström bara vrålar ur sig texten känns det som skönsång. Tyst för fan och Totalvägra är också två sköna punkdängor som Ebba river av i rekordtempo. Men det är inte bara de självklara hitsen som platsar på skivan och det är ett stort plus. Lite mindre kända Ebba låtar finns också med. Schweden, Schweden och Hat & Blod var för mig två ganska okända kompositioner innan jag lyssnade på plattan.

Det finns dock ett väldigt stort minus, låtar som inte har något som helst att göra med Ebba har smugit sig med. Gruppen har spelat Born to be wild och Rock and roll music som covers på ett antal konserter och därför är de med på skivan, det känns tråkigt. Visserligen är Staten och Kapitalet också en cover men den förknippas ändå med Ebba. Att ta med halvdana covers istället för klockrena punkmelodier som Beväpna er och Mona Tumbas slim klubb är svagt.

Annars är det en ganska trevlig livesamling som tål att spelas på hög volym (annars ger den ingen riktig liveeffekt) ett antal gånger. Extraspåret Skjut en snut är en bra bonus.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Contakt
Årets bästa skivor 2010 enligt Alexander Hellgren
V/A (2013-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner