Joyzine.se


Recension - Skiva

David Bowie
The singles collection, 2000
Skivbolag: EMI
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-02-02
Hemsida: www.davidbowie.com

Den androgyne sångaren har varit verksam i många år nu och då är det ju självklart att det för eller senare kommer en samling. I Bowies fall fick den namnet "The Singles Collection". Det är en dubbel-CD innehållande totalt 37 låtar varav de flesta håller riktigt god klass.

Bowie betraktas nog av många som den kedjerökande rockfarbrorn men de tänker inte på att han är en jäkel på att skriva lugna låtar. Balladen Life on Mars? är skäl nog att betala priset för den här plattan. Textbiten "But her mother is yelling No/ And her father have told her to go/ But her friend is nowhere to be seen/ As she walks through her sunken dream" är väldigt träffande och med den inlevelse Bowie har när han sjunger blir det oemotståndligt. En annan snygg låt från hans yngre dagar är Changes som de flesta nog känner igen när de hör den.

Bowies röst är mjuk, skum och mesig på samma gång, det är omöjligt att veta var man ska placera in honom. Det finns liksom inget speciellt fack där han passar in. Han har gjort så väldigt många olika saker (på den nya plattan "Hours" har han dock mer och mer börjat glida tillbaka åt det håll där han en gång startade.). This is not America är en låt som är lätt att ryckas med i och man ställer gärna in CD:n på repeat när den går igång. Dancing in the street har ju också blivit en klassiker.

Låtarnas handling drar åt olika håll på nästan all låtar men man kan se en liten rödtråd genom lite hemskare saker som blandar sig i. Det är dock bara ett intryck som jag själv får när jag lyssnar på den här skivan. Det kan ju vara helt uppåt väggarna för Bowie är gåtfull, det är svårt att förstå vad han egentligen vill eller menar. Det gåtfulla får ändå skivan att bli ännu mer intressant. Mystiken som bildas kring Bowies stämma är fängslande och i balladerna är det fullkomligt omöjligt att slita sig.

Skivan avslutas med Day in day out och det är en bra avslutning på en bra samlings (dubbel) CD. Det bestående inrycket är dock Life on mars?.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Därför är Alice Cooper bättre än David Bowie
Hultsfreds vassaste band 2007

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner