Joyzine.se


Recension - Skiva

Elweroth
En Näve Smärta..., 2009
Skivbolag: 3Ton
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-03-08
Hemsida: www.elweroth.se

Utanförskap, ensamhet och sorg sveper i breda stråk genom texterna på Elweroths debutalbum ”En Näve Smärta...”, precis som skivtiteln påbjuder. Att det inte är någon munter historia, varken text eller musikmässigt, är precis vad som förväntas inom genren. Här nalkas det nämligen singer/songwriter med tydlig viskant.

Det kan tyckas som en förbaskat billig parallell att dra, men när man snackar om Elweroth är det en omöjlighet att inte peka rakt över slätten mot Linköping och Lasse Winnerbäck. Textmässigt sjunger den här herrn förvisso mer om samhällets än någon form av personlig misär, men i musiken spökar den rödlätte rikskändisen påtagligt. Sättet att sjunga delar Elweroth med hur kollegan låtit på sina senaste plattor och musikaliskt finns kopplingar till föregångarens allra första ansträngningar.

Låtmässigt går det naturligtvis inte att jämföra. Det finns en anledning till att Winnerbäck blivit så stor och det är att han skriver bättre låtar än många andra inom genren. Därmed inte sagt att Elweroth inte kan komponera. ”En Näve Smärta...” handlar om lågmälda små visor som dansar längs sorgefulla alléer mot olyckliga slut. Subtilt gitarrspel står för majoriteten av kompet, men instrument som piano, dragspel och stråkar tillåts också hjälpa till i stämningsbyggandet. Ungefär som brukar vara fallet med den här typen av herrar, med den här typen av agenda.

Kort sagt är Elweroth lite för mycket av en stereotyp för att verkligen bränna till, men alldeles för kvalitativ för att avfärdas.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Ola Thorstensson, 2009-09-18 09:16:23 (81.216.34.35)

Elweroth är till skilnad från Winnerbäck sann har man hört honom live så sitter smärtan som en spark i magen. Man kan nästan känna att det blir för mycket, att man nästan vill gå där ifrån det berör.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner