Joyzine.se


Recension - Skiva

Jack Foster III
Jazzraptor’s Secret, 2008
Skivbolag: ProgRock Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-01-13
Hemsida: www.jazzraptor.com

”Jazzraptor’s Secret”, visst låter det hemskt. Jag målar upp hemska bilder av hur mäklaren Jack Foster med mängder av tjusiga musikutbildningar i ryggen slutligen återvänt till sitt sanna kall och spyr ur sig överdrivet progressiva ljudlandskap mixade med frijazz och annat sådant där improvisationstekniskt överarbete som det bara inte går att älska. Lyckligtvis har jag fel.

Det går inte att släta över att Jack Foster III flörtar med det progressiva (annars skulle han väl knappast ligga på det här skivbolaget) och tycker om de stora artrockbanden som dominerade för några årtionden sedan, men han lutar sig mot det arvet på ett hälsosamt sätt. ”Jazzraptor’s Secret” badar inte i svulstiga arrangemang och tekniskt gitarrsniffande som får det att börja röra sig oroligt i magen. Och jazzen lyser tack och lov nästan helt med sin frånvaro. Istället står Jack och hans trio för sansad rockmusik som förvisso breder ut sig i väldigt långa kompositioner, men som hellre berättar sin historia på ett subtilt än utfläkt sätt.

Dessutom har herr Foster en behaglig sångröst. Att påstå att han har soul är rätt i dubbla bemärkelser, dels för att han givetvis hittar en härlig känsla i sina sångrader, men också för att han ibland tangerar även den musikstilen. Han är en skicklig musikant helt enkelt och får på ”Jazzraptor’s Secret” progrock att framstå som annat än ostigt. Något som många av banden under ProgRock Records-flagg brukar ha oerhörda problem med.

Det är möjligt att den här trion spelar progrock för dummies eller nybörjare eller slösinta. Det struntar jag blankt i, jag gillar det och hade Jack Foster bara haft vett att ge skivan ett lite bättre namn hade fler kunna upptäcka det.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner