Joyzine.se


Recension - Skiva

Gojira
The Way of All Flesh, 2008
Skivbolag: Listenable Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-13
Hemsida: myspace.com/gojira

Dillinger Escape Plans snåriga vansinnesmangel begriper jag mig helt enkelt inte på. Mastodon är våldsamt överskattade och Meshuggah är så tekniskt överdjävliga att känslan helt går förlorad. Alla dessa akter är höjda till skyarna, hypade in absurdum och utmålade som den intrikata metalens räddare. Jag vill inte vara med och lyssna över huvud taget.

Men i Gojira hittar jag ett tekniskt fulländat och snårigt spelande gäng som faktiskt tilltalar mig. Låt gå för att mina kollegor lystet drägglar även över de här fransmännen, men här förstår jag faktiskt precis vad det är som är grejen. Gojira är föredömligt tunga och tekniskt invecklade samtidigt som det finns en genomtänkt melodinerv i materialet. ”The Way of All Flesh” sveper över sin lyssnare som en våldsam men samtidigt obestridligt vacker flodvåg. Och för den som vill gå på djupet finns dessutom fina budskap inbäddade mellan textraderna.

Hade det inte varit för att Gojira dras med förhållandevis dålig sång (något annat än en halvhes byracka med norskt svartmetallkomplex hade de väl kunnat ställa bakom micken?) hade det här kunnat växa ut till något riktigt stort. När jag gottar mig åt medryckande rytmer och smarta låtstrukturer där instrumenten används allt annat än konventionellt förstår jag varför ”The Way of All Flesh” backas upp av skivbolaget Listenables största satsning någonsin. Men samtidigt tar den medelmåttiga sången udden av plattan på ett lite tråkigt sätt.

Faktum går emellertid inte att bortse ifrån. Gojira svarar för invecklad metal som är lätt att ta till sig. Det är imponerande och kan säkert fungera som inkörsport till de ovan nämnda, långt ifrån lika sköna, teknikgängen. I alla fall för några…inte för mig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

STHLM Fields 2014
Årets bästa 2012 enligt Johan Norström

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner