Joyzine.se


Krönika

Årets bästa 2011 enligt Ricky Holmquist

Under december, hela vägen fram till nyår listar redaktionen på Joyzine.se de bästa skivorna och musikhändelserna från året som gått. Pop trängs med rock och metal med hiphop när våra skribenter tycker till om vilka som komponerade den bästa musiken, gjorde de bästa konserterna och utmärkte sig i övrigt under 2011. Idag presenterar vi Årets bästa enligt Ricky Holmquist.

Alltså det här med bästa-listor hit och dit, det har aldrig riktigt varit min grej. Mitt musiklyssnande har inget bäst-före-datum. Mitt musikintresse skiter fullständigt i kalendrar. Min musikaliska ådra har en direktkontakt med hjärtat.

Mitt hjärta sänder ut signaler i kroppen. Det är hissa eller dissa. Älska eller hata. Sällan någon gråzon.

Det är just därför jag har så fantastiskt svårt att knåpa ihop en Best Of 2011-lista. Jag vet att Veronica Maggio släppte en hyllad skiva. En skiva med en hel del bra poplåtar på. Sen då? Min husgud Monty droppade en fantastiskt fin skiva helt i min smak, som nu ett par månader efter släpp är mer eller mindre sönderspelad. Jag kan luftspela mig fram till minsta lilla trumstick eller synthstrof. Älska eller hata var det ja...

Nej det jag gärna hellre blickar tillbaka på är alla fantastiska musikaliska upplevelser jag fått under året på andra sätt. Arenorna är olika. Det kan vara allt från hemmets lugna vrå, mysigt insjunken i soffan, eller i en halvtom hockeylada i Linköping, eller varför inte mitt i en monsun i Hultsfred. Det spelar ingen roll. Upplevelsen och känslan är densamma.

Tid och rum glöms bort. Kroppen fylls av en värme som är svår att beskriva. Kanske nåt religiöst? På ett ögonblick kan känslan vara borta. Men man vet att man precis upplevt något extraordinärt. Inte ens ett isande regn innanför kragen kan förstöra känslan. Känslan!

Här kommer ett axplock av årets näst intill orgasmiska ögonblick. Musikaliska alltså..

Prodigy på Hultsfred
Förutsättningarna fanns inte ens. Allt på förhand var bara skit. Humöret, vädret, motivationen för att stå där vid scenen. Och så Prodigy liksom, vad har dom gjort? Men satan i gatan vilken upplevelse. En ljusshow som fick varenda plan i norra Europa att navigera fel. En bas under hela spelningen som skördade mer skog än Gudrun och Berit tillsammans. Samt en påminnelse vilka fantastiska hits denna dansorkester från min ungdoms dagar vaskat fram genom åren. En av mina bästa konsertupplevelser någonsin.

Håkan HellströmHåkan Hellström Cloetta Center, Linköping
Vårturnépremiär för Håkan. Han hade spelat för fulla hus under hösten och tagit ett (säkerligen) välbehövligt break någon månad eller så. Men nu var det dags igen att ge sig ut på vägarna. Som grund till bygget låg ”Två steg från paradise”-låtarna. Saltat med en mängd fantastiska pophits. Ett recept som gjort för succé såklart. Men det tyckte visst inte Linköpingsborna. Hockeytemplet ekade otäckt tomt. Halvfullt kan man beskriva det och ändå vara väldigt snäll. Jag skrev i min recension att det hade varit så enkelt för Håkan med band att bara gå ut och göra klart spelningen. Låta det bara bli en dag på jobbet. Istället blev det ett vykort. Håkans brinnande ögon när han kom ut på scenen. Han skulle tömma sin kropp och själ på känslor även om det så bara hade varit jag, mitt block och min penna där. Konserten var inget annat än en solklar femma. Men mitt i allt det vackra fanns det extraordinär skönhet. Avslutande Vi två 17 år fick mig att helt gå sönder. Jag har fällt tårar tidigare på konsert. Men det här var nåt annat. Det här var äkta känslor. Jag var helt och hållet förlorad.Morrissey, Hultsfred
Jag såg Morrissey. Livs levande. Han framförde There Is A Light That Never Goes Out. Det räcker så..

Sen så hittade jag ju en massa massa bra musik också. Så här kommer då min alternativa lista över årets absolut bästa låtar.

: Årets nyupptäckta guldkorn från Ricky Holmquist

När låtarna släpptes? Inte en aning, och jag bryr mig faktiskt inte heller.

Tack för ett fantastiskt trevligt musikår.

Nu blickar vi framåt mot ett 2012 som bland annat kommer bjuda på mäktiga turnéer av bland andra Kent, Thåström, In Flames, Maskinen, Stone Roses och många många många fler.

Väl mött i vimlet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Ricky Holmquist 2011-12-23

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner