Joyzine.se


Recension - Skiva

Moodvil
Welcome to Moodvil, 2008
Skivbolag: Samumba Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-10-18
Hemsida: myspace.com/moodvil

Jens Johansson, som döljer sig bakom artistaliaset Moodvil, vill nog att han själv och rösten ska stå i centrum på det här debutsläppet, men så blir det aldrig riktigt. Istället är det dramatiken som tar överhanden. Något som i förlängningen enbart visar sig vara positivt. ”Welcome to Moodvil” utvecklar sig till något så ovanligt som en lyckad rockopera.

Nu är det förstås ingen rockopera på riktigt – låtarna berättar så vitt jag förstår ingen kronologisk historia och vävs inte ihop på något pretentiöst sätt – och det är förmodligen det som gör plattan så bra. Men Moodvils sätt att skapa låtar och arrangera bär tydliga drag av den typen av genreplatta. Han målar med breda penseldrag och yviga gester, är inte rädd för det storvulna och tycks mena att ”bombasm” och ”vackert” kan betyda samma sak. Han övertygar mig nästan.

Att Moodvil snarare är en popkille än en rockdito gör att den här plattan ibland känns som popens lättviktiga svar på Queen. Då förstår ni vad jag menar med rockopera. Vare sig mr Johansson fokuserar på rak gitarrdriven pop eller mer elektronisk sådan finns det dramatiska hela tiden där i botten.

Rösten, som det inte är något större fel på, kommer således lite i andra rummet. Vilket inte behöver vara fel. Det här är en av få skivor där alla låtar och instrument underordnas en större ordning och där det blir riktigt lyckat. Även om det kanske inte var menat så på förhand.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner