Joyzine.se


Recension - Skiva

Jonna Enckell
Siren On, 2008
Skivbolag: Silver Tree Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-09-03
Hemsida: www.sirenon.com

Ska jag göra en grej av att Jonna Enckell på debuten under soloprojektsflagg med Siren On sjunger som en oemotståndlig siren någonstans ute på dimhöljda vatten? Nej, jag tror jag skippar den buskisgrejen (som jag nu ändå dragit upp), att hon sjunger fantastiskt kommer ni ändå att förstå av den här textens fortsättning.

”Siren On” handlar, för att förenkla det hela, om det avskalade i det storslagna. Fröken Enckell har en omfångsrik och karateristisk röst som hon oavsett om hon pressar upp den i operaregistret eller viskar fram subtila budskap använder efter bästa förmåga. Den är grunden till det här soloprojektet.

Mer känd som den väna rösten i The Project Hate MCMXCIX (lett av det välkända skägget Lord K Philipsson) tar det här projektet Enckell i en helt annan riktning. Borta är det storvulna, brötiga och stöddiga. ”Siren On” handlar om det finstämda och vackra, om det drömska och ouppnåeliga. Jonna Enckell tar avstamp i ett ambientsound som är filmiskt och skriver storslagna låtar som hon sedan framför i elektroniskt avskalade arrangemang. Det blir aldrig särskilt återhållsamt, men heller aldrig bombastiskt stort.

Sättet att komponera är imponerande och i rätt sinnesstämning är det lätt att sugas in i musiken, rösten och sina egna drömmar. Med rätt story skulle de här låtarna få många tårar att rulla i biomörkret. Det enda som hindrar ”Siren On” från att hänföra helt och hållet är paradoxalt nog att låtarna är just så teatraliskt vackra. 14 låtar blir lite för mättsamt. I alla fall mer än vad min primitiva hjärna klarar av. Men i mindre doser är Jonna Enckell värd all uppmärksamhet. ”Siren On” är en stark soloplatta där det klassiska möter det moderna på ett genomtänkt och tilltalande sätt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner