Joyzine.se


Recension - Skiva

Angels in jail
Som om man inte fanns, 2007
Skivbolag: Margit Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-06-12
Hemsida: www.myspace.com/angelsinjail

Med risk för att låta fördomsfull, men konstprojekt är ofta ganska korkade. Onödigt flum som baseras på så kallad konstnärlig frihet och bara är av intresse för en marginell grupp viktigpettrar som vill vara märkvärdiga och beundra varandra. Jag har tvingats genomlida allt för många sådana i min dag för att inte börja vädra oråd när jag läser om Angels in jail. Ystads konstmuseum har med bidrag från Statens Kulturråd och hjälp av några musiker låtit kvinnor på kriminalvårdsanstalten skriva och spela in låtar. Konst? Musik?

Jag vet inte vad jag som lyssnare förväntas ha för åsikt om det här. Om jag ska tycka att det är originellt? Bli imponerad av musiken? Kanske rent av tycka synd om de fängslade? Egentligen spelar det ingen roll vad meningen är, det enda jag hör är en fasligt dålig trespårsskiva.

Möjligtvis kan konceptet vara kul på papperet, även om det doftar vedervärdiga pretentioner lång väg. Men att i realiteten ställa ett gäng tondöva interner framför mikrofonen är inte alls kul. Det låter förjäkligt. Falsksång modell grövre till flåshurtiga kompositioner, framförda av halvhjärtade musiker må möjligtvis vara konst. Usel sådan. Men som musik betraktat åker det direkt i papperskorgen.

”Som om man inte fanns” är hemsk. Från skeva Brunnslock och avlopp, vi taffliga hiphop-loskan Som om man inte fanns till kvasipoetiska Om Tare Tuttare Ture Soha. Och kom inte dragande med något konstnärstjafs om att det är processen som är det viktiga. Det är nonsens, ett sätt att legitimera bidragsstöd till meningslösa projekt. Vad en lyssnare hör är ingen process. Det är tre dåliga låtar framförda av folk som inte kan sjunga. Om det sedan är konstsponsrade interner eller en hipp rockgrupp som framför det är sedan mindre intressant. Skit ska skit ha och Angels in jail låter riktigt illa.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner