Joyzine.se


Recension - Skiva

Gorgoroth
True Norwegian Black Metal – Live in Grieghallen, 2008
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-08-20
Hemsida: www.gorgoroth.org

Tyvärr är det så att turerna omkring den här skivan är betydligt mer intressanta än dess innehåll. Att gruppen klivit in i klassiska Grieghallen och låtsats spela in ett livealbum med åtta klassiska spår är semiintressant när den rättsliga process som pågår kring Gorgoroth förs upp på agendan.

Ingen lär ha missat det infekterade krig om vem som har rätten till bandnamnet som pågått en längre tid. I ena ringhörnan bandets ansikte Gaahl och basisten King ov Hell, i den andra ende kvarvarande originalmedlemmen Infernus. Det har skurit sig rejält emellan dessa båda läger och uppgörelsen är så ondsint att Gorgoroths musik rent av ligger i lä. Kring årsskiftet deklarerade de förstnämnda herrarna att de fått rätten till namnet i norsk domstol och därmed också ämnade avsluta sitt samarbete med svenska Regain Records.

Här föreligger emellertid ett stort problem. ”True Norwegian Black Metal – Live in Grieghallen” spelades in innan allt det här käbblet uppstod och rymmer således insatser från samtliga inblandade. Eller rymde kanske jag snarare bör skriva. Enligt uppgift ska King ov Hells basinspelningar ha bytts ut mot Infernus dito innan hela klabbet mixades om. Kan tro att Gaahl och King som anser sig ha rätten till namnet gick i taket.

Som platta är ”True Norwegian Black Metal” ganska umbärlig. Någon livekänsla infinner sig aldrig på den studioinspelade skivan, vilket snarast gör att man bör betrakta den som en nyinspelning av några klassiska sånger. Inte alls dåligt, det låter Gorgoroth om än lite snällare. Men ganska onödigt. De rättsliga turerna gör den dock med ens mer intressant.

För några dagar sedan fick Gaahl och King rätt hos Tingsrätten i Malmö. Regain Records måste således dra tillbaka plattan som dessa två inte tycker bör existera. Alltså finns inte den här skivan inte längre att tillgå när ni läser den här recensionen. Så till vida ni inte ger er ut på second hand-marknaden. Samlarobjekt någon? Och ni lär knappast ha hört det sista tvistande ordet i historien om Gorgoroth.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Gorgoroth (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner