Joyzine.se


Recension - Skiva

Sisters Of Invention
Neverland, 2008
Skivbolag: Common Or Garden Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2008-07-16
Hemsida: sistersofinvention.se

Det må jag säga, jag slutar aldrig att förundras av vilken varierad flora av musikliv det finns där ute; framförallt hur den ständigt lyckas hålla sig i nydanande förändring men ändå hela tiden lyckas göra sig hörd. Av någon anledning är jag väldigt svag för unga människor som ger sig på att skapa musik som man egentligen inte vill tillskriva ungdomen. Som när systrarna Eriksson i Taxi! Taxi! och systrarna Söderberg i First Aid Kit ger sig på att skapa musik som egentligen borde höra hemma på de amerikanska vidderna för mycket länge sedan. Eller som när Frederika Stahl tar den franska loungen och bossanovan och gör den helt till sin egen. Unga människor som knappat borde vara torra bakom öronen; ändå låter det som om de har hela världens musikarv flytandes i sina ådror.

Sisters Of Invention är ett band som av just denna anledning förtjänar er uppmärksamhet. De är unga, de är systrar (förvisso ovidkommande men ändå) och de är genuina talanger. Nu måste man väl vara något av en talang om man lyckats ta sig in på Hvitfeldska Gymnasiet i Göteborg, och med föräldrar som båda vet hur man handskas med diverse instrument (Mamma Martina och Pappa Owe, båda med Almgren som efternamn) är det knappast en slump att det har blivit om det blivit. Namnkunnigt gymnasium och barn till musikerföräldrar javisst, men inget av det jag räknat upp kan ta udden av den ljuva musik som uppstår hemma i källaren i Mölndal hos Karolina och Malin Almgren.

”Neverland” är en femspårsep där du hittar allt mellan himmel och jord, bara det är vackert och älskvärt. En mer specifik beskrivning skulle vara popig jazz möter blandat med en klick bossanova och en liten gnutta lounge. Förutom ett litet solo signerat pappa Owe på låten C Me, för övrigt Ep:ns starkaste kort, spelar systrarna Almgren samtliga instrument själva; och då snackar vi allt från trummor, gitarr, piano till saxofon, oboe och flöjt. Sången delas systerligt. Återigen slås jag av samma förundran som tidigare, hur kan några som är så unga låta så otroligt erfarna och … opretentiösa? För det finns hela tiden en värme och en ärlighet i musiken som gör mig snudd på mållös, det handlar om att hedra gamla klassiska musikgenrer men samtidigt ge det hela en egen touch och feeling.

Nu finns det förstås lite att jobba på också, konstigt vore det väl annars. Jag tycker absolut att både Karolina och Malin Almgren kan ta för sig betydligt mer i sången, för talang för sång; ja, det har de också. Ibland får jag känslan att de nästan gömmer sig lite grand bakom musiken och de snillrika arrangemangen. Istället borde de försöka leva ut och på så sätt verkligen krydda låtarna och få fram ännu mer känsla. Det finns en del glimtar om just detta på ”Neverland”, ställen där det nästan spricker men klarar sig precis. Mer sånt. Framtiden tillhör Sisters Of Invention.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Viktor , 2008-07-27 17:01:13 (84.218.38.69)

Yeah! Go Sisters! Nästa album dom släpper kommer dom vara så stora att dom kommer ha en hel camping utanför deras hus å inte bara ett enstaka tält med Mig å min vän Kim i.

Erik Boman, 2008-07-22 00:06:54 (217.208.111.43)

Ja det händer ju i mölnlycke, inte i mölndal! Nej men va fin recension annars, som almgrenarna gjort sig väl förtjänta av. Denna skiva måste jag köpa imorn!

Ebba, 2008-07-21 18:17:15 (84.216.56.167)

Jag tycker att det var en mycket bra och rättvis recension, dock vill jag påpeka att systrarna Almgren inte bor i Mölndal, utan i Mölnlycke.

Carl-Fredrik, 2008-07-20 14:52:12 (85.225.254.121)

Briljant recension! Duon är ett utmärkt tillskott till Göteborgs redan starka kulturkrets, och jag önskar dem all lycka i framtiden (som förvisso redan tillhör dem) och jag är säker på att vi kommer få höra mycket mer från systrarna Almgren.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner