Joyzine.se


Recension - Skiva

The Dears
Gang Of Losers, 2006
Skivbolag: Bella Union
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-11-21
Hemsida: www.thedears.org

Kanadensiska The Dears är tillbaka med en ny fullängdare, ”Gang of Losers”, och ännu en gång rör det som om finstämd gitarrpop deluxe. Mycket har hänt sedan de första staplande stegen på Montreals indierockscen i slutet på 90-talet. Efter en något trög start började så stenen rulla 2004 i samband med släppet av ”No Cities Left”, vilket renderade i en nominering som bästa grupp på The Canadian Juno Awards samma år. Tunga namn som NME och Rolling Stone var inte sena med att haka på den begynnande hypen och The Dears turnerade flitigt världen över.

Nu är det så dags att följa upp plattan som satte The Dears på den mer allmänna musikkartan, och det första intrycket är aningen tveksamt. Murray Lightburns röst är en fröjd att lyssna till och stundtals är ”Gang Of Losers” riktigt bra. Tyvärr blandar hjortarna högt med lågt. Där vissa låtar, som Ticket To Immortality och singeln Whites Only Party, är själva essensen av enkel och rak indiepop, står sig mycket av övrigt material ganska slätt. Ytterligare ett undantag är den finsmekande balladen, med det aningen överansträngda namnet, Ballad Of Humankindness, där Lightburn konstaterar att ”No one should have to live all of their life on their own”. Fint.

Problemet är att The Dears blandar olika typer av låtar som kräver olika typer av behandling. Blandar man låtar som sätter sig direkt i hypotalamus, eller vart nu låtar kan tänkas fastna, med låtar som kräver sin tid och sina genomlyssningar, är det lätt att de sistnämnda får stryka på foten. ”Gang Of Losers” växer med tiden men når ändå aldrig de riktiga höjder som den faktiskt borde vara kapabel till om man ser till de klart lysande pusselbitar bandet har till sitt förfogande.

Ändå lyckas de bara lägga pusslet delvis rätt. Vissa låtar räddas enbart av Lightburns klanderfria, något soulaktiga, sång. The Dears hade mått bra av en lite mer ingående selektion av låtar, även om det är lite av indiepopens signum att inte kompromissa när det kommer till andras förväntningar kontra den egna linjen och inslagna tankegången. Som EP hade ”Gang Of Losers” varit perfekt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner