Joyzine.se


Recension - Skiva

Hellsingland Underground
S/t, 2008
Skivbolag: Killed By Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-04-15
Hemsida: www.hellsinglandunderground.com

Ljusdal har över huvud taget ingenting gemensamt med Nashville förkunnade Charlie Granberg i en intervju här på Joyzine för några veckor sedan. Det är förmodligen helt sant, men nog låter det som en osanning alla gånger. I alla fall att döma av soundet på Hellsingland Undergrounds debutplatta. Låtarna som Granberg författat i hemmet med utsikt över Ljusnan låter som hämtade direkt från det stekheta countrymeckat.

Nu är Hellsingland Underground förvisso betydligt mer rock n’roll än de värsta flanelltöntarna från staterna, men grunden i alla kompositioner på plattan är en hälsosam portion country. Och en aning blues, förstås. Granberg nämner själv Allman Brothers och Marshall Tucker Band som influenser, men det är viktigt att framhålla att bandet dessutom skapat sig en egen identitet. Visst låter både country- och rockutbrotten väldigt amerikanska, men här finns också en melankoli som direkt hämtad från den svenska glesbygden.

Det är väl förmodligen där det närmaste mötet mellan Nashville och Ljusdal ligger. Granbergs återkomst till uppväxtorten manifesteras och tar sig uttryck genom amerikansk musikkultur. Det är vackert på något sätt. Speciellt i spår som Ill wind och Child of another time.

Att han sedan fått med sig ett par ärrade rockkillar med ett brinnande begär efter att lira blues och country gör sitt till. Hellsingland Underground är en samspelt samling musiker som sprudlar av spelglädje. I kombination med ett starkt låtmaterial kan det bara inte misslyckas.

Granberg är en mästare på att skriva låtar där verserna inte bara är transportsträckor till refrängerna, utan där de verkligen talar för sig själva. Jag får vibbar till Speed Of Sound Enterprise, vilket är ett betyg så gott som något. Bortsett från att några låtar är lite väl mycket dumcountry är det här en urstark debut.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Hellsingland Underground

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner