Joyzine.se


Recension - Skiva

The Divine Baze Orchestra
Once we were born…, 2008
Skivbolag: Transubstans Records
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2008-03-03
Hemsida: www.thedbo.com

Unga svenska band som lirar progressiv/psykedelisk rock är precis vad jag har efterlyst flera gånger, men aldrig kommit över någonting som är riktigt tillfredsställande. Framförallt därför att det inte finns alltför många att välja och vraka mellan. Därför är det trevligt att se att ett band som Divine Baze Orchestra, som består av ett gäng killar från Uddevalla/Göteborg i åldrarna någonstans mellan 18-22, har fått skivkontrakt. Det är bara att önska dem lycka till och hoppas på att genren kan växa lite i Sverige igen.

Några av de influenser som bandet själva räknar upp inkluderar Mahavishnu Orchestra och Miles Davis. Så långt låter det bra. Men faktum är att detta inte alls lutar åt det hållet. Istället är det mer av symfoni-progrock i stil med YES, Genesis och Uriah Heep. Något som jag aldrig har fattat tycke för. Att sångaren, Alexander Frisborg, har influerats av bland annat opera, Jussi Björling och Freddie Mercury är inget som han sticker under stolen med. Men hans sång låter tillgjord och uppblåst. En ung stämma som gärna vill låta erfaren och djup, men faller ganska platt. Choose Your Green, blir jobbig när refrängen tidvis övergår i falsett.

Det som däremot är riktigt mysigt och varmt är Oliver Eeks härligt fuzziga gitarr, och Daniel Karlssons väsande och puttrande orgelspel. Ett plus är också att skivan spelats in ”live” i studion, trots de problem som det oundvikligen ger upphov till. Det är tveklöst något som inspelningen vinner kraft och liv på.

Det skall bli intressant att se hur de här killarna utvecklas, och jag hoppas att få se dem live någon gång framöver.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner