Joyzine.se


Recension - Skiva

Benedictum
Seasons of tragedy, 2008
Skivbolag: Locomotive
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-01-26
Hemsida: www.benedictum.net

Det är något skumt med den här snubben. Hans röst, den tangerar någon form av tonal gräns som inte känns bekväm. Visst är det bra sång, men det är något som är konstigt. Det skaver och kliar och går inte alls ihop. Så bräckligt, men ändå stenhårt, var hittar man en sådan här sånga…sångerska. Plötsligt får allt en ytterst logisk förklaring. Med ens faller alla bitar på plats och sången känns genast mycket mer begriplig och behaglig. Det är ingen snubbe som frontar Benedictum, det är en tjej – Veronica Freeman.

Jag erkänner att det tog ett ganska bra tag innan jag knäckte att det är en tjej som står bakom mikrofonen. Men Veronica sjunger i ett svårtolkat läge mittemellan sång och skrik som gör att hon låter märkligt könsneutral. Och på många sätt betydligt tuffare än alla dessa kastrattöntar från Tyskland som frontar allt för många mediokra band. Det behövs för att Benedictum inte ska försvinna i mängden.

Musikaliskt är de nämligen inget som sticker ut. Heavy metal som skriven för de outbildade som gick direkt till industrin hemma i San Diego, Kalifornien, står på menyn. Gruppen är tydligen bundis med folk från Rainbow och Dio, vilka båda fungerar utmärkt som riktmärken för hur ”Season of tragedy” låter.

Här ska inte trampas utanför heavy metals råmärken. Pete Wells tuggar gitarr duktigt men lite småtrist och solona är naturligtvis fler än antalet låtar. Benedictum gör precis allt rätt, så som det förväntas. Vilket förstås hade kunnat bli helt fel. Men Veronica Freeman styr upp skutan. Det är fascinerande att lyssna på henne och det gör att ”Seasons of tragedy” sammantaget är en klart hemtrevlig heavy metalplatta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner