Joyzine.se


Recension - Skiva

Spanska Sjukan
Lång Väg Hem, 2014
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Anna Enkvist
Publicerad: 2014-08-25
Hemsida: facebook.com/spanskasjukdomen

”Lång Väg Hem” släpptes när den svenska sommaren fortfarande var som ljusast, då musiken som strömmade ut ur högtalarna var dränkt i solljus, sommareufori och dominerades av elektroniska influenser. Kanske är det därför denna EP fångar intresset direkt. Den utmanar, bryter av och går sin helt egna väg. Den är inte dränkt i solljus, den innehåller ingen sommareufori och istället för sång över en elektronisk ljudmatta har man gått back to basic och river av vanliga hederliga, och stundtals arga, gitarrer tillsammans med hårt pulserande trummor förpackat i ett lätt punkigt sound.

Svett, känslor och melodier i en inte allt för krånglig förpackning var devisen för hur musiken skulle låta när Petter Rosendahl från FanClub och Oscar Berg från Death By Armborst bildade Spanska Sjukan och snickrade ihop det som skulle bli ”Lång Väg Hem”. Och det är exakt vad denna debut bjuder på. De totalt fem spåren innehåller varierande tempo men den röda tråden är den tunga, mörka och pulserande ljudbilden som ibland exploderar fram som när trycket av undertryckta aggressioner har blivit alldeles för stort och letat sig ut. Trots skickligt låtsnickeri är det är först på Månen, som är EPns tredje och starkaste spår, som duon tar sig den långa vägen hem och allt faller på plats. Mycket bra musik har kommit ut under 2014, men det här kan mycket väl vara en av de bästa låtarna som jag har hört hittills.

Det är svårt att beskriva exakt hur man upplever ”Lång Väg Hem”. Den känns som ett raspigt men välriktat vrål som tränger igenom en sommarnatt just innan det ljusnar. Det är en tung, mörk och stundtals svår EP samtidigt som den har något i sig som är förvånansvärt medryckande och som vägrar släppa taget. För även när det sista spåret har tystnat är det något i musiken som fortfarande finns kvar, den vägrar lämna dig oberörd. Det här är ett helt okej soundtrack till det kommande höstmörkret.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner