Joyzine.se


Recension - Skiva

Clark Nova
Ticket Out Of Here, 2008
Skivbolag: Airwaves Music
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2008-01-23
Hemsida: www.myspace.com/clarknovamyspace

Clark Nova känner jag inte till sedan tidigare, och visste därför inte alls vad detta kunde vara. Från en trio bestående av cimbalom, glockenspiel och skrivmaskin – utöver gitarr, bas och trummor – förväntade jag mig nog inte något så hårt som detta. Samma sekund som jag trycker på play blir jag attackerad av intensiva och hårda ljudvågor. Rude Awakening, som är ett passande namn, inleder denna knappt timslånga resa.

Vi har inte kommit särskilt långt när ljudet av galopperande hästar hinner ifatt oss. I John Wayne kastas vi plötsligt in i ett westernäventyr.

Att Clark Novas influenser är många råder ingen tvekan om. ”Ticket Out Of Here” är en hård, mörk och intensiv färd genom oväntade ljud- och sinnesbilder. Metal och western är till exempel en ny mix för mig, men de gör det på ett eget och snyggt sätt och får det att fungera.

Bandet själva kallar sin musik för ”en instrumental mix av Beach Boys och Rammstein”, vilket jag till viss del kan hålla med om. Det är instrumentalt och ganska mycket metal. Så mycket Beach Boys eller surf, vet jag inte om det är. Om jag skulle beskriva Clark Novas sound i en mening skulle jag säga; instrumental hardcore som pendlar mellan metalmangel och psykedelia.

De mest intressanta låtarna är (förutom John Wayne) helt klart de lugnare och lösare kompositionerna, till exempel Divisible och Something I Might Reconsider, där de lämnar manglet och svävar ut i rymden.

Den avslutande tolvminuters Indivisible är ett bra exempel på det samspel, och den råa energi som trion har. I ett försök att fånga detta har plattan spelats in ”live” i studio, vilket jag gillar. Att se Clark Nova live kan nog vara en intressant upplevelse – om du har med dig öronproppar. ”Ticket Out Of Heres” första halva är betydligt lugnare och bättre än de slammermangliga sista fyra låtarna, som får mina öron att skrika efter lugn.

Ett annat minus är bandnamnet, som de inte är ensamma om.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner