Joyzine.se


Recension - Skiva

Rotor
3, 2007
Skivbolag: Elektrohasch
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-01-20
Hemsida: www.rotorotor.de

Regnmolnen ligger tjocka utanför mitt fönster och visar upp Norrköping från sin allra mest ogästvänliga sida. Till och med tornet mittemot som i något arty projekt förvandlats till en fyr som med ilsket rött sken blinkar ut morsemeddelanden (vilket jag vanligtvis tycker är ganska tufft) känns smått obehagligt den här eftermiddagen. Men inomhus är det en helt annan melodi, här håller tyska Rotor nämligen på att förevisa att man kan spela vital stoner utan sång och att psykedelia inte per definition behöver innebära svårtillgängligt.

Det är möjligt att diset ligger lika tätt innanför rutan som utanför. Men här handlar det om sötsliskig ganska hemtrevlig rök utsöndrad från de tre germanerna som sitter i hörnet, dolda bakom färgglada solglasögon. Knarkmusik säger ni, och visst jag är beredd att hålla med. Psykedelia och stoner spelar ofta på känslor och sinnesstämningar som hör samman med artificiella substanser, men det behöver inte vara dåligt. Det är väldigt skönt att (helt nykter) vaggas in i Rotors ombonade stonervärld.

Stoner är en likriktad genre, men den här tyska trion visar sig vara synnerligen varierad. Grunden ligger i fläskiga riff med en hel del fuzzeffekt och tempot är sävligt. Men gång på gång ger sig gänget ut på utflykt längs gitarrhalsens utstakade väg. Det handlar om små subtila slingor, melodier som nästlar sig in i huvudet och långsamt smeker själen innan nästa fuzzmatta tar vid.

Bara en sådan sak som att Rotor skippar sången gör att nyanserna träder fram enormt tydligt. Istället för ordinär stonerrock med en ansträngd sångare (jo, så ligger det faktiskt till i de flesta fallen) visar sig ”3” vara en upptäcktsfärd genom disigt psykedelialand där Rotor koncentrerar sig och visar att musikstilen visst har flera nivåer än vad som brukligt visas upp.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Carl, 2008-01-20 21:45:01 (213.100.21.184)

"Psykedelia och stoner spelar ofta på känslor och sinnesstämningar som hör samman med artificiella substanser..." Ja, eller också inte. Det är lätt att förkasta bra musik i konstiga "knarkmusik"-resonemang. Har sett det hända alltför många gånger. Skönt om man kan komma ifrån det där snacket. Whatever floats your boat. Nykter eller inte, bra musik är bra musik. Får ta och kolla in Rotor. :-)

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner