Joyzine.se


Recension - Skiva

Iron Savior
Megatropolis, 2007
Skivbolag: Dockyard 1
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-10-23
Hemsida: www.iron-savior.com

Omslaget är en urtjusig målning föreställande en dystopisk framtid. En stad fylld av futuristiska byggnader, märkliga fortskaffningsmedel och cyborger. Jag associerar till filmer som Det Femte Elementet och Blade Runner, men vad kan dölja sig bakom? Innovativ cyberrock eller invecklad framtidsthrash? Bandnamnet avslöjar ganska snabbt att så inte är fallet. Iron Savior…bondlurkig heavy metal så klart.

Som upplagt för en sågning från min kritiska penna tänker ni omedelbart. Nej, inte nödvändigtvis. Visst kan jag ta till den sura sidan och anmärka på att tyskarna gör onödigt hemtam metal så som den genom historien alltid har låtit, utan några som helst utsvävningar. Att sången är under standard och att produktionen lämnar betydligt mer att önska. Samt att det tyska tjattret som avslutar Cyber Hero är förbannat löjligt.

Hade jag varit på det humöret hade jag kunnat kasta Iron Savior till hajarna (bandnamnet gör sig sannerligen förtjänt av det) och betitla ”Megatropolis” som idéfattig. Det är den till viss del. Men samtidigt är tyskarnas envisa proklamerande av heavy metals sanna värden ganska beundransvärt. Här har inga trender fått smyga sig på, inga keyboards accepterats i studion och inga gästartister släppts inom en mils avstånd. Gruppen tror på sin stela heavy metal, för dem är det bara läderjacka och sur kroppsodör som gäller.

Följaktligen gör ensemblen inget nytt, inget som överraskar och inget som inte tidigare gjorts bättre. De är lagom så det förslår. Vilket inte innebär att ”Megatropolis” är i avsaknad av potenta riff, här finns en hel bunt av dem. Trots avsaknad av något extra blir jag hyfsat upprymd av att lyssna på Iron Savior, kanske delvis på grund av den fräsiga omslagskonsten…och jag som inte ens är särskilt förtjust i sience fiction.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner