Joyzine.se


Recension - Demo

Grand State Parade
S/t
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-04-03
Hemsida: www.grandstateparade.com

Indievinden fortsätter att blåsa med oförändrad styrka genom Sverige. Inte minst genom regngråa Göteborg på landets framsida. Minimalistiska gitarrfigurer och halvengagerad sång har mer och mer blivit en viktig del av det svenska musikarvet och detta utan att någon slagit bakut och protesterat. Törsten efter ny indierock tycks inte vara fylld på långa vägar. Indie är fortfarande en genre på frammarsch, även om den med åren blivit mer och mer svårdefinierad.

Så länge det finns en efterfrågan och ett intresse kommer det så klart poppa upp nya hungriga gäng. Göteborgska Grand State Parade är ett sådant. De är ett gäng grabbar som förstått grejen med drivig gitarr, sång som ibland ligger på gränsen till att tippa över till sur och låtar som andas glädje, men ändå är lite svåra. Premiärdemon har spelats in på klassiska Storan och lite för många filter används på rösten. Kort och gott: indie.

Det mest glädjande med Grand State Parade är att de till skillnad mot många andra nykomlingar tycks ha tittat djupare i referensbanken än bara till de två, tre senaste åren. På debutdemon finns grejer som pekar så långt (i det här sammanhanget) bakåt som till 90-talet. Bandet lyckas även få till en vemodskänsla som jag gillar, inte minst i avslutande No End.

Men det är som sagt ett tämligen nytt gäng. Och det märks faktiskt. Grand State Parade är ett bra band, men i det totala hav av indieakter som finns därute kommer de att drunkna. Anledningen? De har helt enkelt inget som sticker ut tillräckligt mycket. Det är kul att lyssna på demon, men i ett större sammanhang är låtarna lite för anonyma. Men grabbarna ligger bara i startgroparna. Med lite mer kött på benen och experimenterande med soundet kan de mycket väl visa sig vara stars in making.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner