Joyzine.se


Recension - Skiva

Fredrika Stahl
A fraction of you, 2006
Skivbolag: SonyBMG France
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-10-10
Hemsida: fredrika-stahl.web.waycom.net

På en plats för länge sedan, på 20 - eller 30-talet, i Chicago eller i Paris, sätter jag mig ner vid en bar i en proper salong för att vila en trött kropp och släcka en törstig strupe. Jag är iklädd en passande, men något sliten, kostym i mörka färger, den intetsägande slipsen sitter som den ska och den mörka vidbrättade hatten hänger långt ner i ansiktet. Efter en vag nick mot bartendern, följt av en kort ”Burbon”, fingrar jag lätt på disken innan jag plockar fram mitt silveretui med nyinköpta cigariller. I bakgrunden spelar någon form av jazzband. Medan jag väntar på min drink låter jag blicken vandra runt i salongen. Det är många fina herrar med damsällskap här ikväll. Blicken fastnar så på orkestern. Piano samsas med blås. Lätta trumslag kompletteras med ett mjukt smekande basspel. Gitarren gör ett par flinka gästspel här och där.

Men det är inte musiken som påkallar min uppmärksamhet, det är den unga vackra kvinnan med den lika så vackra rösten. När bartendern kommer med whiskeyglaset blåser jag ut en blågrå rökring och nickar sedan bort mot scenen. ”Vem är hon?” Bartendern skrattar kort, men rofyllt, för att sedan behålla leendet på läpparna. ”Vet du inte det? Det där är Fredrika Stahl, lägg det namnet på minnet.”

Mina författarambitioner till trots, vad jag försöker göra är att förmedla en känsla, samma känsla som fyller min kropp när jag lyssnar på ”A Fraction Of You”, debutalbumet från Sveriges senaste stjärnskott på jazzhimlen, Fredrika Stahl. Tänk Norah Jones eller Katie Melua, fast med en liten annorlunda infallsvinkel. Samtliga artister blandar den svalkande jazzen med drivande popinfluenser, men i Fredrikas fall känns musiken minst lika viktig som sången för att få fram den kompletta känslan i ljudbilden.

Större delen av barndomen spenderades i Frankrike, intresset och kärleken för musik har alltid funnits med i bilden. Till en början var det Simon and Garfunkel, James Taylor och Chicago, senare i livet gled det över till Lisa Ekdal, Jewel och Tracy Chapman.

Om jag skulle beskriva ”A Fraction Of You” med ett ord, skulle det bli salongsmusik. Avslappnade sådan. Perfekt att ha i bakgrunden när man har en middagstillställning för sina vänner. Serveras bäst med svalkande vitt vin.

Styrkan med ”A Fraction Of You” är dess enhet. Ingen låt sticker egentligen ut från mängden, där är just i helheten som delarna ska avnjutas. Det går att sätta på vilken låt som helst, alla låtar kommer att kännas rätt om det är just skön jazzpop du är ute efter. Nackdelen är väl dels att dessa tillfällen oftast är ganska lätträknade och hur ofta har man egentligen tid att ta det lugnt? Ett avslutande litet plus i min lilla bok går till de snygga instick av låtar framförda med fransk text som förekommer ett par gånger på skivan. Det är något underligt med det franska språket som verkligen får mina kroppsvätskor att koka.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner