Joyzine.se


Recension - Skiva

Roswell
Void, 2003
Skivbolag: Cacophonus
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2003-11-24
Hemsida: -

Roswell är inte enbart namnet på den amerikanska ort där ett ufo sägs ha kraschat utan också ett hårt metalkollektiv från Linköping. Åtta spår långa ”Void” är herrarnas debutalbum och de bjuder på ganska egensinnig metal. Visst kan det dras paralleller till den melodiösa dödsmetallen – refererad till som ”The Gotheburg Sound” – och hårdare metalcore, men Roswells musik är djupare än så.

Hela ”Void” har ett oerhört kargt, kallt och väldigt kliniskt ljud. Främst är det gitarrerna som gnäller mer än lovligt ondskefullt. Att plattan är inspelad i Abyss är verkligen ingen överraskning då detta är ett typexempel på det ljud som rattas fram hos bröderna Tägtgren.

Bandet har dock komponerat musiken på det sättet att allt framstår som otroligt kallt. Det är inte enbart produktionen som bidrar till detta. Dödsmetallanslagen varvas upp med melodiösare instick och arga ”chugga-chugga” riff. Det som mejslar fram karaktären och känslan är dock alla elektroniska influenser som inkluderats i den annars ganska avskalade musiken. Det vilar en industrihinna över hela skivan som hjälper den att sticka ut. Modiga grepp som att stoppa in en operasjungande donna applåderas också.

Roswells problem är att de blir lite väl monotona. De har ännu inte nått ända fram med sitt låtskapande. Det behövs mer putsande och finkänslighet för att den här blandningen skall engagera till fullo. Namndelandet med ufoorten är dock passande då det vilar en lättare rymdkänsla över materialet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner