Joyzine.se


Recension - Skiva

Peter Bjorn & John
Writers Block, 2006
Skivbolag: Wichita/V2
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-07-04
Hemsida: www.peterbjornandjohn.com

Hörde hitsingeln Young folks på radio. Ni vet den med smittande visselslinga och slö gästsång av Concretes-bekanta Victoria Bergsman. Jag gillade den inte alls. Nu hör jag den på plattan och tycker helt tvärtom. Det är en übersmart liten popbagatell. Jag diggar. Man är väl inte mindre man än att man kan ändra sig.

En stor fördom lever dock kvar, djupt rotad. Jag har aldrig sett Peter Bjorn And John – inte ens på kort – och kan egentligen inte säga ett knyst om deras utseende. Men de låter som ett fult band. En samling svåra popkillar med taskig klädsmak som är så där lite märkvärdiga bara för sakens skull. Snubbar som sticker ut från mängden för att det hör till snarare än för att de verkligen brinner för något i samhällets utkant. Halva ”Writers Block” gör det intrycket.

Det är nämligen indieanstruken flumpop som handskas med alla popklyschor som varit inne i Sverige de senaste åren. Jag borde hata det av ren princip. Men det blir precis som med Young folks. Efter ett tag växer flera av spåren till sig och visar andra, högst oväntade, sidor. Som allra bäst är Peter Bjorn And John i de stycken där de tycks ha frotterat sig i brittisk popestetik snarare än imponerats av svensk trendmaffia. Objects of my affection, Amsterdam och Up against the wall är välsmorda melodier.

Jag lämnas vacklande. Ungefär halva albumet ståtar med musik som berör mig positivt, medan den andra halvan gör precis tvärtom. Där den trångsynta svenska popmentaliteten är stark och där jag ser de märkvärdiga poppojkarna för min inre syn.

Jag ber självfallet om ursäkt till Peter Bjorn And John och alla dess fans om jag ondsint klankat på dess approach och dessutom haft fel. Har jag däremot rätt rekommenderas att vända Sverige ryggen och spana än mer mot de brittiska öarna nästa gång.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner