Joyzine.se


Recension - Skiva

Mörk Gryning
Maelstrom Chaos, 2001
Skivbolag: No Fashion Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2001-10-10
Hemsida: -

Ursäkta, men man måste faktiskt inte väva ihop 25 melodier till en enda. Det finns andra mål att uppnå med musiken än att låtarna ska klocka in på över åtta minuter. Detta komplex är det största problemet med Mörk Gryning. Stockholmsbandet vill lite för mycket och det som skulle ha kunnat bli flera riktigt vassa dängor blir ett enda långt frågetecken.

Annars piskar trion riktigt spännande black metal. Jag är ingen större vän av genren, men en och annan platta går ner. "Maelstrom Chaos" är en av dem. Skivbolagets skryt "One of the most brutal and violent black metal release ever" kan ni glömma med en gång. Mörk Gryning låter inte särskilt onda, deras black metal är snarare atmosfärisk och flörtar här och där med rena viselement. Det är just det som gör den här skivan lite speciell. Mörk Gryning tar black metal ett steg längre. Visst finns räserpisket på det här släppet också, men trion förmår variera sig och vågar slå av på tempot då och då.

Rent tekniskt är killarna väldigt duktiga och jag imponeras på flera ställen av gitarrspelet. Även skinnen bankas på ett respektingivande sätt (även om jag tycker att baskaggeljudet är riktigt dåligt). Den tekniska skickligheten ger stort utrymme för experimenterande och många gånger svävar gitarrtonerna iväg på soloäventyr.

Det blir dock lite väl mycket pisk och väsande i längden. Den här genren förmår inte engagera genom en hel platta, även om många kompositioner har klass. Trots den stora variationen med bombastiska körer, akustiska partier, ballader och rent rens blir det enahanda. Lägg där till att vissa låtar är på tok för långa så hamnar "Maelstrom Chaos" på ett medelbetyg.

Filmmusiks klingande Bloodspring Mirage och The Darkness Within med vanlig (!) sång i refrängen är mina favoriter på den här plattan. Dessutom måste jag bekänna att det är riktigt coolt med black metalsång på svenska.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner