Joyzine.se


Recension - Skiva

Within Temptation
Hydra, 2014
Skivbolag: BMG
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2014-01-28
Hemsida: www.within-temptation.com

Det fanns en tid då holländska Within Temptation befann sig mitt i transformationen från styltigt gothband till den popmetal de skördar så stora framgångar med idag. Då var gruppen oerhört intressant och stod, om ni frågar mig, rent kreativt på sin topp med en rad hitsinglar som talade till hjärtat som resultat.

Där befinner sig inte orkestern idag. Spänningen är försvunnen. Nu styrs bandet snarare som ett framgångsrikt företag och slentrianen har börjat härska i Within Temptation-lägret. Nya ansträngningen ”Hydra” är ett fullgott exempel.

Handlaget är naturligtvis prickfritt. Enligt en professionell löpandeband-modell har gänget klämt ur sig tio nya genomtänkta och skickligt formstöpta melodier. Men den där skoningslösa kärleken och det ivrigt bultande hjärta som fanns när de första prototyperna låg på skissbordet för en mängd år sedan är för länge sedan borta. ”Hydra” är kompetent popmetal med gothdrag och alltid lika duktiga Sharon Den Adel i fronten. Men känslosvallningarna uteblir.

Som i så många andra branscher försöker Within Temptation kompensera för ett uteblivet nyhetens behag och pensionerad passion genom att kombinera sin professionalitet med flärd och accessoarer. I det här fallet stavas det gästinhopp av Howard Jones (ex-Killswitch Engage), Xzibit (otippat och upplyftande), Dave Pirner (Soul Asylum) och Tarja Turunen (ex-Nightwish). Imponerande och festligt, men knappast något som höjer den genomgående kvaliteten eller gör ”Hydra” särskilt mycket mer spännande.

Within Temptation presterar i det stora hela precis som man kan förvänta sig att de ska göra, men hur skickligt det än är har jag svårt att inte sakna den gamla tiden när det stod mer på spel. Holländarna har blivit bekväma och jag saknar den riktiga glöden.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvikas vassaste band 2007
Metaltown 2012
Within Temptation (2011-01-01)
Within Temptation (2006-06-15)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner