Joyzine.se


Recension - Skiva

Makross
Det är inte så lätt, 2012
Skivbolag: Havtorn Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-11-20
Hemsida: makross.se

”Gillar du musik?” frågar Makross i sin pressrelease. ”Då har du inte hört Makross” lyder ett påföljande konstaterande. Ett utspel som är lika tvetydigt som det är svårtolkat. Det kan å ena sidan vara kaxigheten personifierad, å andra sidan en hint om att det här är aningen svårsmält och inte för alla att ta till sig.

Eller så menar man kort och gott att ”Det är inte så lätt” låter så illa att det där med gillandet av musik är något som nu kommer slås i spillror.

Skämt åsido, det får betyda vad det vill, men nog är det här svårtuggat alla gånger. Inledande 4 Kung (vars titel kommer av en förfrågan om att få låna pengar till just fyra Kung-starköl) är en lunkande harmonisk jazzmelodi som får mig att associera till Karl-Bertil Jonssons julafton eller något ledmotiv till valfri barnvänlig julkalender. Det är ganska fint faktiskt.

Men sen skenar Makross iväg. När det blir improviserad friformsjazz som är överallt hela tiden blir jag mest snurrig. Saxofonerna tutar ystert, Kristoffer Rostedt får frispel bakom trummorna och allt är mest ett enda stort kaos i var och varannan låt. Det är uppenbart att det ligger stort musikaliskt kunnande bakom, men det blir för svårt och för utstuderat konstigt för att det ska vara särskilt tilltalande att lyssna till.

Jag kan sträcka mig till att det är fascinerande, men bra? Nej. Jag håller mig till att lyssna på musik jag gillar istället.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner