Joyzine.se


Recension - Skiva

Daniel Lemma
Dreamers & Fools, 2005
Skivbolag: Warner
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2006-01-03
Hemsida: www.daniel-lemma.com

Till skillnad från många andra artister idag arbetar Daniel Lemma mycket noga med det musikaliska hantverket i studion. Vilket gör otroligt gott när man väl sitter med hans skivor i sin hand. Ljudbilden känns alltid klar och äkta, man hör alla instrument tydligt och materialet känns välarbetat. Lemmas tilltalande sångröst gör självklart sitt till, han är verkligen underbar att lyssna till. Han låter alltid lite kvävd, men i det här fallet menar jag i positiv bemärkelse. Inte många sångare har en så skönt avspänd attityd till soulgenren, inte en wail så långt örat når; vilket är en befrielse att höra.

Det känslofyllda spåret This Time Around var med i den svenska filmen ”Om Sara”, som gick på bio i höstas. Det är onekligen så att Lemmas musik passar utmärkt till film, mycket tack vare all känsla och passion som finns i hans melodier. Låtarna på ”Dreamers & Fools” berör, men dessvärre inte på djupet som vi är vana vid när det gäller Lemma. Trots att närvaron och känslan finns där känns det inte på riktigt den här gången. Det är för många spår som bara tuffar förbi och lämnar mig i det närmaste helt oberörd. Det är som om Lemma har sinat på idéer och inspiration, vilket verkligen är synd eftersom alla vet att han kan så mycket bättre. Det är ingen lätt uppgift att komma tillbaka efter dundersuccéerna ”Morning Train” (2001) och ”Meeting At The Building” från 2002. Låten Lovelight ligger bra till men ”Dreamers & Fools” är helt enkelt för tråkig och innehållslös mot vad den borde vara.

Lemma har skrivit allt material på skivan själv och både sjunger, spelar trummor och akustisk gitarr. Här och där påminner musiken lite om Simon & Garfunkel, men Lemma sätter ändå sin egen, högst personliga, prägel på låtarna. Jag tvivlar inte en sekund på att vi kommer häpnas och förundras av Daniel Lemma både en och två gånger till i framtiden. Även om ”Dreamers & Fools” kanske inte lever upp till alla högt uppskruvade förväntningar finns det fortfarande hopp. Medan vi väntar kan vi lyssna på If I Used To Love You, som enligt mig fortfarande är en underbart vacker komposition.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2005
Årets bästa skivor 2007

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner