Joyzine.se


Recension - Skiva

The Unguided
Hell Frost, 2011
Skivbolag: Despotz Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-11-25
Hemsida: www.the-unguided.com

Här mina damer och herrar har ni något så ovanligt som en platta med ruggigt modern metal som samtidigt är väldigt retro.

Låter det konstigt? Det är det egentligen inte. Låt mig reda ut begreppen.

The Unguided frontas alltså av Richard Sjunnesson och Roland Johansson, de två vokalisterna som av olika anledningar hoppat av Sonic Syndicate de senaste åren samt gitarristen Roger Sjunnesson som också han hoppat av den skutan. Skivtiteln ”Hell Frost” och många av låttitlarna är direkta passningar tillbaka till Sonic Syndicates debutalbum ”Eden Fire” och soundet bandet saluför är en direkt återkoppling till hur Sonic Syndicate lät på ”den gamla goda tiden”, innan kommersialismen fullständigt slog sina klor i bandet och tvingade fram genomruttna ”We Rule The Night”.

Faktum är rent av att några av spåren på ”Hell Frost” är omarbetningar av låtar som skapades så tidigt som 2002, innan ”Eden Fire” såg dagens ljus och när Sonic Syndicate ännu hette Fallen Angels och var en angelägenhet enbart för dem på västkusten. Den allra finaste stunden här, Betrayer of the Code med sitt snygga arrangemang och smittande keyboard, är just en sådan gammal låt.

Men gamla låtar och gamla stormiga bandförbindelser åsido. Alla som lånade sina öron till Sonic Syndicate i bandets begynnelse vet att det är synnerligen modern metal det rör sig om. Även om musikanterna gått tillbaka till sitt ursprung är det ganska lättillgänglig metal som ligger på tallriken. Snygga skrik (som alltid när Richard Sjunnesson håller i mikrofonen) ackompanjeras av melodiska refränger och ilskna riff får en lite ljusare touch av pigga keyboard-melodier.

Pathfinder från debutsingeln ”Nightmareland” är fortfarande en potensfull bit och i det stora hela är plattan fylld med riktigt medryckande kompositioner.

Jag är tveksam till att livslängden är jättelång på den här plattan, men så här bra har herrskapet inte låtit sedan Sonic Syndicate låg i sin linda. Avhoppen från moderbandet har aldrig låtit mer rätt än de gör med ”Hell Frost”.

Läs också: Intervju med The Unguided från i våras

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

The Unguided
Årets bästa 2011 enligt Mikael Mjörnberg

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner