Joyzine.se


Recension - Skiva

Billie The Vision & The Dancers
Best Of Billie The Vision & The Dancers, 2011
Skivbolag: Love Will Pay The Bills
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-05-26
Hemsida: www.billiethevision.com

Det finns två sidor av Billie The Vision & The Dancers. Det är en diskussion som är omöjlig att komma ifrån när man ska ta itu med bandets mastiga Best Of-samling. Dels är det livebandet och dels är det skivbandet, där det förstnämnda är överlägset det senare.

Alla som sett Skåneligan live kan skriva under på att den charm, energi och elegans som finns i det forumet är svår att motstå. När manskapet kliver upp på en konsertscen är det som att deras låtmaterial får nytt liv och som om allt plötsligt bara sprudlar. Så har det aldrig riktigt varit i inspelat format och det blir också väldigt tydligt när gruppen samlar sina bästa låtar på en drygt 20 låtar lång samlingsskiva.

På plast hittar vi nämligen snarare embryon till det som senare händer på livescenen. Det är i de festa fall ganska bra låtar, men i inspelat format har de en tendens att bli lite platta. Utan det sväng och den frenesi som uppstår på tiljorna. Det innebär att ”Best Of Billie The Vision & The Dancers” blir lite, jag ska inte säga tråkig, men i alla fall enformig. Det händer för lite när de bästa låtarna samlas i inspelat format och refrängerna som kan vara riktiga monster lyfter aldrig riktigt för det här vältaliga popbandet. Bra, men knappast oumbärligt om man säger så.

Då är dubbelns andra skiva bra mycket roligare. 13 musikantpolare tolkar här sina Billie The Vision-favoriter och i de flesta fallen görs det alldeles lysande. ”According to Friends” som skivan kallas är en perfekt motvikt till gruppens ibland aningen glättiga egna sound. Här tolkas nämligen de flesta låtarna i suggestiva, ganska nedtonade och mörka versioner. Oerhört snyggt. Family Archives, Seasick Steve, Skilla och The Pipettes är bara några av de artister som här briljerar med den äran.

Följaktligen kanske Billie The Vision & The Dancers ska koncentrera sig på livespelandet och låta andra spela in dess material i fortsättningen? Nej, skämt åsido, det råder naturligtvis ingen tvekan om att ”Best Of Billie The Vision & The Dancers” är en alldeles utmärkt inkörsport för nya lyssnare. Men när dessa väl upptäckt bandet borde en konsertbiljett snabbt som attan stå högst upp på inköpslistan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Nina Torbacke

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner