Joyzine.se


Recension - Skiva

The Von Hertzen Brothers
Stars Aligned, 2011
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-03-23
Hemsida: www.thevonhertzenbrothers.com

Om jag beskriver The Von Hertzen Brothers som ett progressivt rockband får ni omedelbart en negativ bild av dem. Då tänker ni er tyska musikhögskolenördar med dålig andedräkt och det långa håret i hästsvans. Ni tänker att gitarren sitter ovanför naveln och att det är herrar som hänger sig åt gitarrmasturbation a la enerverande tio minuters-solon och synthar som ger ifrån sig rymdljud från 80-talet. Det blir så fel.

Men The Von Hertzen Brothers är ett progressivt rockband. På ett helt annat sätt. Termen har kommit att symboliseras av männen beskrivna ovan, men det går att angripa det progressiva på ett helt annat, betydligt mer tilltalande sätt och det är just precis vad den här finska orkestern gör.

Gruppen staplar partier på varandra, lyckas få nio låtar att klocka in på en knapp timme och tappar ibland tråden till förmån för flummande. Så långt lever de upp till klichéerna, men där tar det också stopp. För The Von Hertzen Brothers blir aldrig ostiga. Lite väl utflippade, ja visst, men aldrig ostiga. Snygga melodier och hookar är hela tiden viktigare än instrumentella excesser och det är det som gör ”Stars Aligned” till en spännande åktur. Finnarna har förstått att musikens eget liv är så väldigt mycket viktigare än att spela många toner snabbt och rätt och låter det vara rättesnöret.

Alla stunder på den här skivan är inte lysande. Men vissa är det. Hittar man Queen och Pink Floyd bland referenserna är det säkert minst lika rätt som att finna modernare gäng bland dem. The Von Hertzen Brothers är progressiva på ett positivt sätt och eftersom de här raderna förstås inte gjort er så mycket klokare blir ni så illa tvungna att kolla upp skivan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner