Joyzine.se


Recension - Skiva

Bryan Ferry
Olympia, 2010
Skivbolag: Virgin Records
Av: Anna Enkvist
Publicerad: 2011-01-04
Hemsida: www.bryanferry.com

Åtta år. Så länge har alla hängivna Bryan Ferry-beundrare fått vänta på att herrn i fråga ska strunta i att göra covers och komma med något eget istället. Och det som alla beundrare väntade på , och till slut fick, var ”Olympia”; drömsk pop i ett brittiskt dandy-fodral.

”Olympia” är ett välproducerat och snyggt album och kanske är det de stora samarbetenas förtjänst? Det här är nämligen första gången sedan 1973 som Ferry samarbetar med sina gamla Roxy Music-kollegor Phil Mnzanera, Andy Mackay och Brian Eno. Men inte nog med det, bland de övriga medverkande musikerna hittar man även stora namn som exempelvis Pink Floyds David Gilmour och Radioheads Jonny Greenwood.

Även fast jag till en början tyckte att Ferrys lidelsefulla väsningar, Kate Moss åmande på omslaget och ljudbilden, som stundtals fick mig att tro att jag befann mig på en sliskig nattklubb, var en aning för gubbsjukt för att vara okej så fick jag lov att ändra uppfattning. De gubbsjuka vibbarna motas snabbt bort med hjälp av att det här faktiskt är ett snyggt och skickligt ihopknåpat album som ger gamla Roxy Music–vibbar samtidigt som det ger vibbar av något nytt och fräscht.

Det finns en hel del bottennapp som sänker helhetsintrycket, exempelvis den förstasingeln You Can Dance. Men samtidigt finns det även låtar som Shameless som inte alls låter som ett bottenapp utan snarare som ett bortglömt mästerverk av Ferrys gamle kumpan Eno – och det är värt en eloge.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner