Joyzine.se


Recension - Skiva

Hypnos 69
The eclectic measure, 2006
Skivbolag: Elektrohasch
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-12-12
Hemsida: www.myspace.com/hypnos69

”The Eclectic Measure” blev det sista livstecknet från Hypnos 69. Inre stridigheter och allmänt ointresse gjorde att bandet alldeles nyligen gick i graven. Strax efter releasen av det här albumet. Sett som svanesång kan herrarna gott vara nöjda med ”The Eclectic Measure”. De lämnar scenen med värdigheten i stadigt behåll.

Konceptet om snubben som konfronterar sitt inre hamnar snabbt i bakgrunden. På ”The Eclectic Measure” är det musiken som står i totalt fokus. Snubbarna släpper sina hämningar och målar upp ett svulstigt musikaliskt landskap.

Med utgångspunkt från svängig 70-talsrock utvecklar Hypnos 69 en mångfacetterad ljudbild som bitvis för tankarna till Pink Floyd. De spelar vackra gitarrslingor, pumpar medryckande basgångar och brakar löst i rock n’roll-orgier. Saxofon och glockenspiel har sin självklara plats i bandets musik lika mycket som klarinett och orgel. Bandet eftersträvar en nyanserad rockattack och finner den flera gånger.

Tyvärr leder lekfullheten till att det bitvis blir för flummigt. När Hypnos 69 börjar tangera gränsen till jamrock är det inte särskilt roligt. Det är Pink Floyd möter Led Zeppelin-bitarna som gör att bandet känns angeläget. Övrigt ljudexperimenterande är bara extra lök på laxen, till en viss gräns.

Titelspåret är en alldeles lysande bit där tungt basdriv samsas med finstämt melodiplinkande och faktum är att långa ljudsjok är rakt igenom fantastiska. Synd då att gänget stundtals går över gränsen. Som helhet är dock ”The Eclectic Measure” klart njutbar. Det hörs inte alls att den spelades in av ett dysfunktionellt band. Det sägs att man ska sluta på topp, kanske är det precis vad Hypnos 69 har gjort.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner