Joyzine.se


Recension - Skiva

Lillith
Once I Was Alive, 2010
Skivbolag: Intermezzo Productions
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-11-10
Hemsida: myspace.com/oflillith

Den teatraliska ådran hos norska Lillith är omöjlig att komma ifrån. Över allt från låtmaterialet till användandet av cello och Camilla Hells hest karakteristiska stämma vilar något synnerligen dramatiskt.

Det är som om norrbaggarna vill berätta mörka sagor musikaliskt. För särskilt lättsmält eller upplyftande är knappast ”Once I Was Alive”. Snarare lurigt reflekterande och oberäkneligt skärskådande. Vissa har talat om Alice i Underlandet. Jag skulle vilja lägga en ordentlig dos Tim Burton till det om man nu prompt ska röra sig med filmiska referenser.

Det som står ut mest är utan någon som helst tvekan Hells sång. Oavsett om man gillar eller ogillar den är det omöjligt att bortse från hennes prestation. Bitvis passar hennes ansträngningar ypperligt till det så väl mystiska som dramatiska materialet. Bitvis blir hon lite för enerverande för att det ska kunna kännas hundraprocentigt bekvämt.

Den stappliga rockmusiken som har sina tentakler utfällda i så väl visa som jazz har sina poänger. ”Once I Was Alive” bjuder på flera riktigt hemtrevliga melodier. Men ibland tillåts formen gå före innehållet och då haltar Lillith en aning. Det är också i dessa kompositioner som Hell framstår som enerverande.

Lillith är något på spåren med den här debuten. Men de är kanske inte riktigt i hamn ännu.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner