Joyzine.se


Recension - Skiva

SeLest
Kapellgatan 12, 2010
Skivbolag: Sinnamon Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-10-30
Hemsida: www.selest.se

Det var på Kapellgatan 12 allting började. Simon Ljungman, kanske mest känd som gitarrist i Håkan Hellströms liveband, kraschade på soffan hos kompisen Sebastian Ring med ett tungt bagage att bära. En storebror som förolyckats i en trafikolycka, en kärlek som gått åt helvete och ett liv som tycktes ligga i spillror. På Kapellgatan 12 bildades SeLest och där skedde något av en omstart.

Det hörs också på skivan som fått namn efter adressen. Simon Ljungman tar itu med det som hänt (och besjunger till exempel sin storebror i gripande Född den 4 juli) och han gör det på ett musikaliskt aningen oortodoxt sätt. ”Kapellgatan 12” är inget vanligt popalbum utan något lite större än så, så väl text- som musikmässigt.

Istället för att nöja sig med att bara skriva snygga poplåtar har firma Ljungman/Ring nämligen lierat sig med en hel uppsjö av stråkgnidande musikanter vars meriter innefattar bland annat Göteborgs symfoniker, Kungliga Filharmoniska orkestern och Radiosymfonikerna. Det är ett djärvt drag och gör sitt till för att få den här musiken att stå ut.

Tyvärr tycker jag inte att det gör sitt till för att höja albumet. Faktum är snarare att det blir alldeles för lugnt. När SeLest låter stråkarna ta en framträdande roll och såsar ner tempot blir det nämligen aldrig mer än långtråkigt. Gruppen får inte fast mig.

Paradoxalt nog sitter jag här och berömmer gruppen för dess mod och vilja att göra något annorlunda, men tycker att den är bäst när den plöjer på i gamla invanda hjulspår. De bästa spåren är nämligen de med lite mer upptempo där det är lätt att koppla samman SeLest med Håkan Hellström och Kristian Anttila. Kanske är det så att det seriösa textmaterialet behöver en lite glättigare omgivning för att inte bli för blytungt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner