Joyzine.se


Recension - Skiva

Hevein
Sound over matter, 2005
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-01-24
Hemsida: www.hevein.com

”I made my choice you made yours” lyder en textfras i inledande Break out the hammers och finska Hevein har onekligen gjort en lång rad val när de skapade den här plattan. ”Sound over matter” innehåller nämligen en ordentlig fauna av influenser och musikstilar. Glödgad thrash trängs med rockig goth och smått filmisk stämningsmusik med folkmusiktouch. Det bästa och kanske framförallt mest förvånande är att gänget syr ihop det hela utan att det låter det minsta splittrat.

Hevein visar en stor experimentlusta på ”Sound over matter”, vilket jag applåderar. De gör det dock på ett stilrent sätt utan att det blir flummigt eller utsvävande. Så väl argt manglande som mer eftertänksam, mörk, goth presteras på ett förnämligt sätt. Här finns dock en extra krydda som gör Hevein mer intressanta än många andra orkestrar i liknande genrer. Instrumenteringen är lite udda.

Utöver vanliga instrument så som trummor, bas och gitarr gnids det även fiol och cello på ”Sound over matter”. Aha, Apocalyptica tänker ni. Och faktum är att cellisten Max Lilja har ett förflutet i just den orkestern, men här används stråkarna på ett annat sätt. Mer som en extra krydda än det som ska leda hela låtarna. De gör dock väldigt mycket och skänker en något mer unik karaktär åt Hevein. Den hetsiga stämning stråkarna framkallar i Worth fighting for är smått magisk.

Tyvärr såsar finnarna till det mer och mer ju längre speltiden tickar. De riktiga starka bitarna är de aggressiva och så gott som alla av dem fyras av tidigt. Något som leder till att skivans andra hälft känns betydligt mer tam. Ett minus som dock är förhållandevis marginellt sett till skivan som helhet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner