Joyzine.se


Recension - Skiva

Penniless
A Cab to the City, 2010
Skivbolag: A West Side Fabrication
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-09-05
Hemsida: www.penniless.biz

När ni tänker på finsk rockmusik, erkänn då att de förutfattade meningarna gärna tar er i sitt grepp och att associationerna går till band som tar sig på stort allvar, spelar och sjunger högtravande och gärna anspelar på det bitterljuva i livet. Det kanske är en svensk fördom att det gärna blir så där melankoliskt och gothkladdigt när finnar ska spela rock, kanske är det just så det är. Men det är i alla fall en allmänt vedertagen bild som allt från The Rasmus, till HIM och Scentenced hjälpt till att odla.

Därför är det skönt med ett band som Penniless som helt och hållet ställer de förutfattade meningarna på ända. Nu är ”A Cab to the City” förstås inget soundtrack för en sammanslutning av obotliga muntergökar, men den har en positiv ådra som inte alls känns särskilt finsk. Snarare associerar jag rent spontant till 90-talets norrländska rockscen och ett gäng som underskattade The Wannadies.

Penniless lirar med yxiga riff och refränger där frenesin gör att melodierna ganska snabbt etsar sig fast. Det finns en snygg dynamik mellan rytmsektionen och det bitvis ganska underfundiga gitarrspelet. Det enda som egentligen gör att ”A Cab to the City” inte exploderar är att det bitvis blir lite för putsat. Jag hade kunnat tänka mig lite mer smuts under naglarna och rivigare distutbrott. Det hade kunnat göra det här finska rockgänget gott.

Men egentligen ska jag väl inte klaga. Redan när bandet sätter tonen med inledande melodimonstret Don't You Really Know It's Monday visar de att finsk musikscen är så mycket mer än vad vi vill tro och bara det är värt uppskattningen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner