Joyzine.se


Recension - Skiva

Oneothrix Point Never
Replica, 2011
Skivbolag: Cooperative Music
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2012-02-02
Hemsida: pointnever.com

Natur. Så inleds Daniel Lopatins senaste album, med naturens många och mångfacetterade ljud. Om du lyssnar riktigt noga nästa gång du är djupt inne i skogen eller står på vid en klippavsats intill havet, så är det Andro du kommer att höra. Förtrollande i sin svåra enkelhet.

Under namnet Oneothrix Point Never skapar Lopatin experimentell elektronisk musik och på ”Replica” är huvudtemat lo fi-samplingar. Loopade ljud över loopade slingor, och loopade slingor över loopade ljud. Power of persuasion har en underbar harpa i grunden, synthesizer-piano ovanpå och utsmyckningar med allt från blåsinstrument till träskmarker. Ibland, för i nästa stund är komponenterna i en helt annan ordning. Förvirrande? Ja, men desto mer fascinerande.

OPN försätter lyssnaren i limbo mellan konkretion och ett diffust, oändligt universum – hela titelspåret är ett utsökt exempel. Egentligen är det fel att se de tio låtarna som separata fragment, även om jag vill slå ett ”lyssna på den här-slag” för Child soldier. De är så nära sammanlänkade att den enda bedömningen bör göras utifrån helhet. Hur han lyckas väva samman i många fall väldigt disparata samplingar till en harmoni som denna, är (i brist på bättre uttryck) breathtaking.

”Replica” kan bitvis verka sövande för den ouppmärksamme, men i själva verket handlar det om meditation. Du somnar inte, du renas. Du kan nypa dig i armen och stänga av, men då också gå miste om den hypnotiserande kraften i den här musiken. I skrivande stund älskar jag det, men vad händer sen när musiken tystnat? Kommer jag återvända till den? Visst, innan läggdags. Fine, ute i naturen. Okej, när jag haft en överjävlig dag. Oneothrix Point Never har gjort ett fantastiskt verk och jag hoppas att den illavarslande känsla jag i nuläget har kommer att försvinna: att skivan blir mer av en ständigt närvarande vän än en psykakut att ringa till när det behövs som mest.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner