Joyzine.se


Recension - Skiva

Head Control System
Murder Nature, 2006
Skivbolag: VME
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-15
Hemsida: headcontrolsystem.com

Kristoffer Rygg från Ulver och med så väl Arcturus som Borknagar på meritlistan slår under namnet Head Control System sina påsar ihop med Daniel Cardoso som bland annat haft sina fingrar inblandade i Nuclear Blast-släppta cyberfloppen Re:aktor. Norsk-portugisiskt samarbeta med andra ord, men det handlar varken, som man lätt kan lockas att tro, om svartmetall eller finesslöst elektronikrens.

Istället ägnar sig duon åt att utforska det mest introverta inom de genrer de sedan lång tid tillbaka valt att husera inom. ”Murder Nature” är en djupdykning i progressiv metal, med så väl symfoniska som rent moderna drag. Det är knappast fel att dra paralleller till storheter som A Perfect Circle eller Faith No More.

De tokiga taktvändningarna och djuplodande melodistyckena som staplats på varandra är bitvis klart kul. Men klassmässigt går det förstås inte att jämföra den här duon med de ovannämnda riktmärkena. Head Control System har ingen Maynard James Keenan eller Mike Patton i sättningen. Det säger sig självt. Däremot har de naggat en och annan godbit från Meshuggah vilket piffar upp stämningen.

När jag ändå droppar referenser för glatta livet måste även Smaxone nämnas. Danskgänget har förvisso en lite känslosammare sida än Head Control System, men likheterna är ändå påtagliga.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner